Foto: Pixabay
Ņemot vērā pašreizējo situāciju pasaulē, ar vārdu "sankcijas" ikdienā sastopas nu jau katrs uzņēmējs. Advokātu birojs "TGS Baltic" sagatavojis informāciju, kā soli pa solim pārbaudīt, vai sadarbības partneris nav iekļauts sankciju sarakstos.

Vienkāršoti sankcijas var raksturot kā dažāda veida ierobežojumus, kas var izpausties kā noteikti finanšu, ieceļošanas, noteiktu preču vai pakalpojumu izplatīšanas vai citi civiltiesiski ierobežojumi. Komersantiem ikdienā visbiežāk var nākties saskarties ar mērķētajām sankcijām vai sektorālajām sankcijām.

Mērķētās sankcijas ir sankcijas, kas tiek noteiktas konkrētai personai, un visbiežāk tās izpaužas kā personas iekļaušana sankciju sarakstā, kā rezultātā tiek iesaldēti konkrētās personas līdzekļi un saimnieciskie resursi. Attiecīgi personai tiek atņemta pieeja tai piederošajiem finanšu līdzekļiem (piemēram, kredītiestāde bloķē maksājumu kartes un norēķinu kontus), un trešās personas nevar tai darīt pieejamus finanšu līdzekļus (piemēram, veikt apmaksu par sankcionētās personas sniegtajiem pakalpojumiem). Pašos pamatos mērķēto sankciju pirmšķietama pārbaude jeb sankciju skrīnings var šķist salīdzinoši vienkāršs process (skatīt raksta turpmākās sadaļas par FID sankciju sarakstu, OFAC sankciju sarakstu un OFSI sankciju sarakstu), taču jāņem vērā, ka sankcionētas personas parasti ir labi informētas par tām piemērotajām sankcijām un meklē veidus, lai tās apietu.

Sektorālās sankcijas savukārt parasti izpaužas kā ierobežojums darīt pieejamas konkrētas preces vai pakalpojumus noteiktām personām. Skaidrības labad – sektorālās sankcijas var aptvert arī preču un pakalpojumu saņemšanu no konkrētām personām, kā arī ar šādām precēm un pakalpojumiem saistītu pakalpojumu sniegšanu un citus ierobežojumus. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!