Foto: Shutterstock

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 6,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,7%, bet neliels produkcijas apjoma samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,1%.

Būtisks produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, bija tādās vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs kā ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 39,2 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 33,3 %, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 28,8 % un citu transportlīdzekļu ražošanā. Ražošanas apjoma kāpumu septembrī turpināja uzrādīt arī mēbeļu ražošana – par 29,6 %, dzērienu ražošana – par 15 % un apģērbu ražošana – par 13,6 %. Produkcijas izlaide pieauga visās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (pieaugums par 1,7 %), pārtikas produktu ražošanā (par 0,2 %), gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (par 3,7 %).

Savukārt produkcijas apjoms samazinājās nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 4,4 % un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,5 %, tai skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 38,6 %, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,7 %. Savukārt apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī.

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 29,5 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 23 % un eksportā – par 32,9 % (tai skaitā eirozonā – par 29,4 %, ārpus eirozonas – par 35,5 %).

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 0,3 %. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 2,3 %, bet eksportā apgrozījums samazinājās par 0,6 % (tai skaitā ārpus eirozonas – par 3,3 %, bet eirozonā bija kāpums par 3,3 %).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!