Foto: F64

2022. gada decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas izmaiņas – mēneša laikā sērijveida dzīvokļu vidējā cena pazeminājās par 0,2%. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 916 EUR/m². Tomēr, salīdzinot ar 2022. gada sākumu, dzīvokļu cenas decembrī bija par 1,6% augstākas, liecina "Arco Real Estate" apkopotie dati.

Rīgas lielākajos mikrorajonos decembrī tika novērotas negatīvas cenu svārstības. Decembrī cenu kritums bija pavisam niecīgs. Daudzos Rīgas mikrorajonos decembrī netika konstatētas jebkādas izmaiņas dzīvokļu cenās. Arī Rīgas apkārtnē sērijveida dzīvokļu cenās konstatētas vien nelielas svārstības.

Līdz septembrim strauji pieauga piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos, tomēr gada pēdējā ceturksnī tam bija lejupslīdoša tendence. Kā jau raksturīgi gada nogalēm, piedāvājuma skaits decembrī strauji samazinājās, un tas nokritās zem 1300 atzīmes. Tomēr joprojām Rīgas lielākajos mikrorajonos piedāvājuma līmenis bija krietni augstāks nekā pirms gada (+56%).

Lielākoties Rīgas lielākajos mikrorajonos cenas dzīvokļiem joprojām bija augstākas nekā 2022. gada sākumā. Lielākais cenu palielinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Teikā (+ 6%). Salīdzinot ar gada sākumu, atsevišķos mikrorajonos, piemēram, Ķengaragā un Imantā cenas pazeminājās.

Decembrī sērijveida dzīvokļu vidējā cena noslīdēja līdz 916 EUR/m². Cenas bija vidēji par 43% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 EUR/m².

Decembrī dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās vienistabas (-0,5%), divistabu (-0,2%), trīsistabu (-0,2%) un četristabu (-0,2%) dzīvokļiem.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, decembrī dzīvokļu piedāvājums Rīgā samazinājās par 25%. Piedāvājumu skaits "Arco Real Estate" analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 28%. Salīdzinot ar 2021. gada decembri, dzīvokļu piedāvājums kopumā bija lielāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija lielāks par 36%, savukārt lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija par 56% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits decembrī bija Purvciemā, savukārt vismazākais – Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī visos Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits samazinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Juglā un Pļavniekos (-39%). Piedāvājumu skaits decembrī vismazāk izmainījās Teikā un Bolderājā (-15%).

Decembrī, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, vislielākais piedāvājums konstatēts Mežciemā. Turpretī Juglā piedāvājumu skaits bija proporcionāli vismazākais.

Decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas. Gandrīz pusei Rīgas lielāko mikrorajonu tika novērotas negatīvas cenu svārstības. Būtiskākais cenu kritums konstatēts Āgenskalnā, kur cenas mēneša laikā samazinājās par 2%. Vienā mikrorajonā – Iļģuciemā – decembrī dzīvokļa vidējā kvadrātmetra cena nedaudz pieauga (+0,1%).

Salīdzinot ar 2021. gada sākumu, decembrī sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 14%. Savukārt kopš 2022. gada sākuma cenas bija augstākas par 2%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas decembrī saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena mēneša laikā nemainījās – 1104 EUR/m². Viena kvadrātmetra viszemākā vidējā cena decembrī bija Bolderājā (700 EUR/m²), kas decembrī arī nemainījās.

Decembrī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 56 000 līdz 60 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 33 000 līdz 45 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 30 000 līdz 45 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!