Foto: Publicitātes foto

Iestājoties rudenim, mobilitātes platforma "Bolt" aicina skrejriteņu lietotājus pievērst uzmanību braukšanas apstākļiem uz ceļa un atgādina drošas braukšanas ieteikumus.

"Kā ar jebkuru transportlīdzekli, ir jāievēro elementāri drošības noteikumi un drošas braukšanas pamatprincipi, lai braucieni pilsētā sagādātu prieku un vienlaicīgi neapdraudētu braucēju pašu un apkārtējos," saka Eimantas Balta, "Bolt" reģionālais skrejriteņu pakalpojuma vadītājs Baltijā.

Piesardzība

Mainīgos laikapstākļos gan automašīnām, gan skrejriteņiem pasliktinās riepu saķere ar brauktuvi, līdz ar to palielinās bremzēšanas ceļš. Pārvietošanās pa slapjām lapām vai braukšana cauri peļķēm var būt bīstama, jo nav redzams brauktuves stāvoklis – varbūt zem lapām vai ūdenī paslēpusies kāda bedre.

Stipra lietus gadījumā skrejriteņa vietā ieteicams izvēlēties kādu citu pārvietošanās alternatīvu, bet, ja pēkšņi jāpiedzīvo pamatīga lietusgāze un brauciens ar skrejriteni jāturpina, braucējam jābūt īpaši piesardzīgam, jāizvēlas atbilstošs ātrums, jāizvērtē segums un pagriezieni. Lai gan skrejriteņa maksimālais ātrums ir 25 km/h, sliktos laikapstākļos "Bolt" iesaka braukt lēnāk.

Ar abām rokām pie stūres

Braucot ar elektroskrejriteni, nedrīkst zaudēt uzmanību un jāturas ar abām rokām pie stūres – inženieri veidojuši skrejriteņa dizainu tieši tādu, lai tas būtu stabils un ērts. Ja pieturas tikai ar vienu roku, negaidītā situācijā atgūt skrejriteņa vadāmību būs krietni grūtāk vai pat neiespējami. Maza, šķietami nekaitīga bedre var radīt situāciju ar nopietnām sekām. Pavisam noteikti nedrīkst turēt rokās telefonu un klausīties mūziku – šādi nevar mērķtiecīgi sekot līdzi notiekošajam uz ielas.

Skrejriteņi ir aprīkoti ar bremzēm – jāsāk tās izmantot jau laicīgi, lai nenāktos bremzēt pārāk strauji un pēdējā brīdī.

Ķivere var pasargāt, ja nu tomēr brauciena laikā gadās nokrist. Lai cik uzmanīgs braucējs būtu, negadījumi tāpat mēdz notikt.

Gaisa temperatūra var ietekmēt skrejriteņu pieejamību

Ja temperatūra termometra stabiņā īslaicīgi nokritīsies zem 0 grādiem, pastāv iespēja, ka ceļi var būt apledojuši un slideni. "Ja ir "īslaicīgi mīnusi", var būt situācija, kad skrejriteņi ir uz ielām, taču tos nav iespējams izmantot līdz brīdim, kad temperatūra atkal būs virs 0 grādiem un nebūs riska, ka ceļš ir apledojis," uzmanību vērš Eimantas Balta. Arī uzsniegot pirmajam sniegam, skrejriteņu darbība var tikt īslaicīgi pārtraukta, taču, parādoties ilgstošam sniegam, skrejriteņu sezona tiks apturēta līdz pavasarim.

Noteikumi

Neatkarīgi no laika apstākļiem ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. Kad vien iespējams, jāizmanto veloceliņi, jāievēro distance, kā arī jāizvairās veikt straujus un negaidītus manevrus.

Alkohola lietošana un brauciens ar skrejriteni nav savienojama kombinācija. Par šādu rīcību var saņemt gan sodu saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu, gan liegumu turpmāk izmantot "Bolt" pakalpojumus.

Būtiski atcerēties, ka "Bolt" skrejriteņu noma ir pieejama no 18 gadu vecuma un vienlaicīgi uz skrejriteņa drīkst atrasties tikai viens cilvēks.

"Bolt" darbojas 200 pilsētās 20 Eiropas valstīs. Uzņēmums piedāvā dažādus mobilitātes pakalpojumus, tostarp kopbraukšanu, koplietošanas automašīnas un skrejriteņus, kā arī ēdiena un pārtikas preču piegādi.

Latvijā darbojas arī vairāki "Bolt" konkurenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!