Foto: Shutterstock

Lai izskaustu slēptu algotu ienākumu gūšanu, Ministru kabinets (MK) otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu no 2013.gada 1.janvāra ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un sociālo nodokli aplikt darba devēju darbiniekiem maksātos avansus.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumu mērķis ir novērst izvairīšanos no nodokļiem. Izmaiņas likumā paredz, ka turpmāk uzņēmumu izsniegtie skaidrās vai bezskaidrās naudas avansi būs pielīdzināmi algota darba ienākumam, ja par tiem nebūs veikti norēķini 90 dienu laikā pēc komandējuma beigām, ja avanss saņemts komandējumam, bet pārējos gadījumos – 90 dienu laikā no skaidrās vai bezskaidrās naudas avansa izsniegšanas brīža.

Avansu neapliks ar nodokļiem, ja kopējo izsniegto skaidrās vai bezskaidrās naudas avansu atlikusī summa, kura ir avansa saņēmēja rīcībā, nepārsniegs valstī noteikto minimālo mēneša darba algu – 200 latus.

FM min piemēru: darbiniekam 2013.gada 2.janvārī izsniegts skaidrās naudas avanss 200 latu apmērā. 2013.gada janvārī izlietoti 180 lati un par tiem līdz 2013.gada 1.aprīlim ir veikts norēķins. Avansa atlikums (par kuru nav veikti norēķini) 2013.gada 2.aprīlī ir 20 lati. 2013.gada 4.februārī izsniegts nākamais skaidrās naudas avanss – 160 lati. Šajā gadījumā 2013.gada 2.aprīlī skaidrās naudas avansa atlikusī summa ir 180 lati, kas nepārsniedz valstī noteikto minimālo mēnešalgu, līdz ar to avanss nebūs pielīdzināms algota darba ienākumam.

Savukārt: ja avanss norēķinu personai 2013.gada 2.janvārī ir izsniegts skaidrās naudas avanss 200 latu, no kuriem 2013.gada janvārī izlietoti 180 lati. 2013.gada 4.februārī izsniegts nākamais skaidrās naudas avanss – 400 lati, un 2013.gada 2.aprīlī avansa saņēmēja rīcībā esošā avansa summa ir 420 lati, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo mēneša darba algas. Darbinieks nav atmaksājis janvāra sākumā izsniegto un atlikušo 20 latu daļu, par kuru tad aprēķinās IIN un sociālo nodokli.

Ja avansa saņēmējs laikus nebūs norēķinājies arī par 4.februārī izsniegto avansu tad arī šī summa tiks pielīdzināta algota darba ienākumam, par ko ir jāmaksā IIN un sociālais nodoklis, pieņemot, ka tā ir personas neto alga.

FM norāda: ja Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēs, ka norēķināšanās par izsniegtajiem skaidrās vai bezskaidrās naudas avansiem ir formāla - avansam paredzētā nauda regulāri netiek iztērēta, bet darbinieks saņemto summu atmaksā un tūlīt atkal saņem jaunu avansu, kuru attiecīgi atkal neizlieto, bet pēc kāda laika atmaksā naudu kasē - un viens neizmantota skaidrās vai bezskaidrās naudas avansa norēķins seko nākamajam, VID, vērtējot konkrēto situāciju un paskaidrojumus, varēs vadīties pēc likuma "Par nodokļiem un nodevām" un traktēs notikušo kā slēptu algota darba ienākuma izmaksu.

Grozījumi likumā gan paredz sešu mēnešu pārejas periodu attiecībā uz uzņēmumu līdz 2012.gada 31.decembrim izsniegtajiem skaidrās vai bezskaidrās naudas avansiem, par kuriem nebūs veikti norēķini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!