Foto: DELFI
Satiksmes ministrija (SM) iesniegusi Rīgas rajona tiesā dokumentus pieteikumā pret nacionālo lidsabiedrību "airBaltic", kas saistīts ar prasību aizliegt rīkoties ar "airBaltic" akcijām, kuras aviokompānijas valde septembra sakumā pārdeva un par kurām samaksājis Luksemburgā reģistrētais finanšu pakalpojumu uzņēmums "Trasatlantic Holdings Company", kas saistīts ar Krievijas izcelsmes miljardiera Vladimira Antonova biznesu.

Sakotnēji tiesa informēja, ka "airBaltic" ir novērsusi trūkumus tiesā iesniegtajā pieteikumā lidsabiedrības tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanai.

Taču vēlāk tiesa precizēja, ka runa nav par "airBaltic" pieteikuma papildinājumiem, bet pieteikumu saistībā ar lidsabiedrību, ko iesniegusi Satiksmes ministrija (SM). Par ko ir ministrijas pieteikums, tiesas pārstāve Diāna Vilhovika otrdien darba dienas beigās nevareja pateikt, bet šajā pieteikumā tiesai lēmums par lietas ierosināšanu jāpieņem septiņu dienu laikā.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss portālu "Delfi" informēja, ka ministrija tiesā iesniegusi dokumentus saistībā ar 26.septembra prasības pieteikumu pret "airBaltic" un lidkompānijas vadītāju Bertoltu Fliku, kurā SM izvirzījusi vairākus prasījumus un lūgusi arī nodrošināt prasību.

Jau ziņots, ka "airBaltic" pagājušajā nedēļā vērsās ar pieteikumu Rīgas rajona tiesā, lūdzot ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu. Tiesa gan pieteikumu atstāja bez virzības, jo no lidsabiedrības nebija saņemti visi nepieciešamie dokumenti, lai varētu lemt par lietas ierosināšanu.

Lidsabiedrība ir nonākusi maksātspējas grūtībās un valdība kopā ar privāto mazākuma akcionāru SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) jau nedēļām nespēj nonākt pie kopsaucēja, lai proporcionāli palielinātu kompānijas pamatkapitālu. Plānots, ka valsts un BAS katrs aviokompānijas kapitālā ieguldītu 50 miljonus latu.

Ja ar BAS neizdosies vienoties par visu nosacījumu izpildi, kas izvirzīti valsts naudas ieguldīšanai lidsabiedrībā, tad valdība varētu ķerties pie alternatīvo risinājumu izvērtēšanas - valsts pārdod visas tai piederošās lidsabiedrības akcijas BAS un aiziet no "airBaltic" vai arī ļauj tai virzīties uz maksātnespēju, veidojot jaunu nacionālu aviokompāniju.

"airBaltic" lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder lidsabiedrības prezidentam Bertoltam Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management". Bahamu kompānija kļuva par BAS daļu īpašnieku pērn decembrī, tā pieder Krievijas privātpersonai Andrejam Rudeško.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!