Foto: LETA

Šogad vidējā inflācija Latvijā var būt zem 1% taču 2015.gadā tā pārsniegs 2%, jaunākajā informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

Ministrijā norāda, ka, saglabājoties līdzšinējai cenu dinamikai, kopumā 2014.gadā sagaidāma mērena inflācija. To ietekmēs arī lēnā izaugsme eirozonā un tirdzniecības ierobežojumi starp Eiropas Savienību un Krieviju.

EM prognozē, ka 2014.gada vidējais patēriņa cenu līmenis būs tikai nedaudz augstāks kā 2013.gadā un gada vidējā inflācija var būt zem 1%.

Savukārt 2015.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis būs augstāks nekā 2014.gadā. To ietekmēs gan pakāpenisks privātā patēriņa pieaugums, gan dažādi piedāvājuma puses faktori, piemēram, spiedienu uz patēriņa cenām radīs arī elektroenerģijas tirgus atvēršana no 2015.gada 1.janvāra.

Ja pasaules pārtikas un naftas cenu dinamika būs mērena, 2015.gada vidējā inflācija var pārsniegt 2%, prognozē EM.

Jau ziņots, ka šā gada septembrī Latvijas Banka vidējo šā gada inflāciju prognozēja 0,7% apmērā. Lai gan iepriekš jūnijā Latvijas Banka prognozēja, ka 2014.gada vidējā inflācija būs 1,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!