Foto: DELFI

Daudzpakalpojumu uzņēmums "Tele2" neapmierina Veselības ministrijas (VM) izsludinātā iepirkuma nosacījumi par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu ministrijai un tās padotības iestādēm, tādēļ tas atsakās tajā piedalīties.

“Tele2” ieskatā, šis ir tendenciozi sagatavots publiskais iepirkums, kas neveicina godīgu konkurenci un ir pretrunā Konkurences padomes (KP) metodiskajam materiālam, kas ir nosūtīts visām ministrijām, ir tām saistošs un aicina tās pārskatīt kritērijus elektronisko sakaru pakalpojumu iepirkumos.

Veselības ministrija ir ignorējusi KP ieteikumu neiekļaut iepirkumu vērtēšanā kritēriju par bāzes staciju skaitu vai to skaitu noteiktā radiofrekvenču diapazonā, jo šis kritērijs nespēj nodrošināt labāko pakalpojuma kvalitāti, klāsta “Tele 2”. Tāpat ministrija neesot ņēmusi vērā KP aicinājumu iepirkuma nolikumā paredzēt iespēju piešķirt vērtēšanas punktus par pakalpojuma grozu jeb tarifu plānu kopumā, nevis atsevišķām tā vienībām, ņemot vērā, ka maksa par pakalpojuma vienību – sarunas minūti, īsziņu, vienu megabaitu – mobilo sakaru tirgus praksē jau sen vairs netiek klientiem piemērota. Līdz ar to konkurence par šīm vienībām nepastāv, jo visi pretendenti vienādi saņem augstāko punktu skaitu.
“Tele2” aicina veselības ministri Līgu Meņģelsoni pievērst uzmanību šim iepirkumam, ņemot vērā, ka iepirkumā, kurā valda favorītisma elementi un selektīvi atlasīti kritēriji, nav iespējams izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu.

“Tele2” komercdirektors Raivo Rosts uzsver: “Ja valsts un pašvaldības institūcijas šādā veidā, ignorējot kompetento iestāžu profesionālās rekomendācijas, turpinās rīkot iepirkumus, drīz konkurences šajā sektorā nebūs vispār. Tas būs ļoti bēdīgs signāls par uzņēmējdarbības vidi valstī. Piemēram, tādu institūciju kā CSDD, Rīgas Stradiņu universitāte, Valsts nekustamie īpašumi, Ārlietu ministrija, Ādažu un Rīgas pašvaldību pēdējos mobilo sakaru iepirkumos jau nebija iespējams noskaidrot labāko piedāvājumu, jo startēja tikai viens pretendents – vēsturiskais operators.”

Kā atzīmē “Tele2”, VM iepirkuma komisija atbildes vēstulē uz iebildumu par šo iepirkumu ir norādījusi, ka viņiem ir svarīgi kritērijos iekļaut bāzes staciju skaitu, jo Neatliekamajam medicīnas palīdzības dienestam (NMPD) ir svarīgs kvalitatīvs pārklājums visā Latvijā.

“Apzināmies, cik būtiska palīdzības dienestiem ir laba sakaru kvalitāte. Tikai VM iepirkumu komisija laikam nezina, ka, piemēram, NMPD, kuram balss pakalpojums sniedz vēsturiskais operators, jau vairākus gadus savās automašīnās izmanto “Tele2” pieslēgumu. Visā sadarbības laikā neesam saņēmuši nevienu pretenziju, kas liecina, ka pakalpojumu kvalitāte ir pietiekami augstā līmeni un tam nav nekādu saistību ar bāzes staciju skaitu Latvijā, ko tagad vēlas vērtēt ministrijas ierēdņi. Turklāt vēlamies norādīt, ka KP metodiskais materiāls, kas aicina neizmantot konkurenci ierobežojošus kritērijus, ir nosūtīts visām ministrijām, arī VM,” saka Rosts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!