Foto: LETA
Tiesneši, kreditori, parādnieku pārstāvji kopumā atbalsta valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem, bet lielākā daļa administratoru - 77% - to pilnīgi neatbalsta.

Kā liecina pētījuma centra SKDS veiktā aptauja, piemēram, 39% parādnieka pārstāvju pilnībā atbalsta reformu, bet 30% to drīzāk atbalsta. 50% tiesnešu pilnībā atbalsta šo reformu.

Administratori kopumā labi vērtē savas profesionālās spējas, kā arī zināšanas un kompetenci. Drīzāk labi administratoru zināšanas novērtē 59% tiesnešu, tomēr gana daudz - 41% - viņu kompetenci vērtē drīzāk slikti. Parādnieka pārstāvji un kreditori arī maksātnespējas procesa administratoru kompetenci un profesionālās prasmes vērtē labi.

Pētījumā arī izkristalizējas tas, ka pašreiz esošā administratoru atlīdzības sistēma nemotivē administratorus atjaunot parādnieka maksātspēju - 36% maksātnespējas procesa administratoru norādīja, ka tā viņus drīzāk nemotivē, bet 39% - pilnīgi nemotivē.

Uz jautājumu, kas ir galvenie iemesli tam, ka administratori pārkāpj normatīvo aktu prasības, liela daļa respondentu norādīja, ka tā ir personiskā ieinteresētība, savukārt paši administratori - 61% - atbildēja, ka tas ir neskaidrs tiesiskais regulējums. Liela daļa respondentu arī atbildēja, ka tā ir nesodāmības sajūta. Tikmēr 17% maksātnespējas procesa administratoru norādīja, ka normatīvo aktu prasības procesos netiek pārkāptas.

Par šo jautājumu gan radās liela neizpratne no Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas, kuri uzskata, ka šāds jautājums ir manipulatīvs.

Kopumā pētījumā piedalījās 704 respondenti - administratori, tiesneši, parādnieku pārstāvji, kreditori, advokāti vai juridiskās palīdzības sniedzēji, trešās personas.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) papildināja, ka šodien Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes sēdē tika sniegts pārskats par Tieslietu ministrijas (TM) paveikto gada laikā maksātnespējas jomā, kā arī par iecerētajiem darbiem gada laikā.

Jautāts, vai sēdē tika vērtēta un apspriesta Administratoru asociācijas vēstule ģenerālprokuroram, kurā asociācija lūdz pārtraukt atbildīgo amatpersonu nelikumīgo darbību, lai panāktu atbilstošās tiesību normās nostiprinātu maksātnespējas procesu norisi, Rasnačs norādīja, ka tuvākajā laikā tiks rīkota diskusija starp tiesību normu piemērotājiem un administratoriem.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers sacīja, ka šī tikšanās pagaidām plānota 30.martā. Pēc viņa domām, fakts, ka šāda diskusija notiks, apliecina to, ka TM atzīst problēmas esamību normu piemērošanā. Cers uzsvēra, ka pašreizējā stāvoklī - kad administratori pielīdzināti valsts amatpersonām - administratori nezina, ko viņi drīkst darīt, bet ko - nedrīkst, lai viņu darbībās netiktu saskatīti krimināli pārkāpumi.

Kā ziņots, šodien TM notika Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes sēde, kurā tika apspriesti TM priekšlikumi par plānotajiem rīcības virzieniem maksātnespējas jomas attīstībai.

Konsultatīvās padomes sastāvā ir tieslietu, ekonomikas, finanšu un iekšlietu ministrs, Augstākās tiesas, advokātu padomes un tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs, kā arī Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!