Foto: LETA
Nepilnu gadu pēc Zolitūdes traģēdijas būvlaukumu un būvniecības materiālu pārbaudēs konstatēts liels procents pārkāpumu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), inspicējot 58 būvlaukumus, 48 no tiem konstatēja pārkāpumus. Neatbilstoši būvizstrādājumi būvlaukumā atklāti 44% gadījumu, bet tirdzniecības vietās – 46%.

"Ļoti švaki ir ar to, kādā veidā mūsu komersanti izvērtē būvizstrādājumu, ko viņi iebūvē būvēs," atklāj PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Raidījums vēsta, ka Rīgā jaunās "Maxima" būvnieks pēc pārbaudēm bija spiests pat trīs reizes mainīt skrūves savienojumu vietās. Viena no šāda veida atklātajām kļūdām bija arī Jelgavas RAF centra "Rimi" ēkā, kur nesen uzbūvētā ēkā noskaidrojās, ka jumta konstrukcijās neatbilst savienojumu vietas. Jelgavas būvinspekcijas vadītāja Natālija Ļubina stāsta, ka, lai veiktu labojumus jau uzbūvētā ēkā, palīgā nācies saukt pat alpīnistus.

Būvlietu tirgotāji stāsta, ka celtnieki arvien vēlas taupīt, tajā skaitā uz jumtu nesošu savienojumu rēķina. LTV norāda, ka skrūvju cenas vizuālu atšķirību nav, taču cenas ziņā viena skrūve no otras var atšķirties pat trīs reizes, bet lētākai skrūvei nebūs attiecīga marķējuma un ekspluatācijas deklarācijas.

Pārbaužu veicēji konstatē, ka skrūve ir no viena, bet uzgrieznis no cita ražotāja. Pārbaudot dokumentus, 145 no 195 gadījumos nav būvizstrādājumu ekspluatācijas īpašību deklarācijas.

Radījums norāda, ka ir gadījumi, kad preces kvalitāte pat pusē gadījumu neatbilst norādītajiem rādītājiem.

PTAC direktora atzīst, ka testēt iespējams tikai daļu no būvniecības klāsta, jo Latvijā šādas laboratorijas nav, tādēļ nākas to darīt ārzemēs. Sabiedriskie uzraugi bažījas, ka Ekonomikas ministrijas (EM) iepriekš virzītā ideja par šāda veida valsts līmeņa laboratorijas izveidi Latvijā varētu netikt realizēta.

Centra "Providus" direktore Dace Akule atzina, ka runa nav tikai par to, cik naudas par to tiek prasīts. "Mums jāzina atbilde un argumenti, kāpēc tas ir dārgi. Iedzīvotāji grib zināt, cik dārgi tas ir, jo tā otra samaksa var būt tik liela, cik tā bija Zolitūdes gadījumā," sacīja AKule.

Savukārt EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša raidījumā atturējās izteikt komentārus no precīzām prognozēm, kad šāda veida laboratorija varētu tikt izveidota, taču norādīja, ka piecgades termiņā šis jautājums tiks vēlreiz skatīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!