Foto: Pixabay
Valodu tehnoloģiju uzņēmums "Tilde" pērn strādāja ar 7,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 2,9 reizes par - līdz 209 620 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas vadība norāda, ka mērķtiecīgā darbība mākslīgā intelekta pētniecībā un jaunu tehnoloģiju izstrāde nodrošināja pagājušā gada apgrozījumu un peļņu. Uzņēmums pērn piemērojās Covid-19 pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, nodrošinot apgrozījuma pieaugumu par 5,2%. Pēc "Tildes" vadības vēstītā, to veicināja eksporta apjoma pieaugums par 28%, 2020.gadā veidojot 55% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma.

2020.gada oktobrī no "Tildes" atsevišķā uzņēmumā tika atdalīts uzņēmuma vadības risinājums "Tilde Jumis". "Tas ļauj sabiedrībai "Tilde" pilnībā fokusēties uz mākslīgajā intelektā balstītu valodas tehnoloģiju un valodas apstrādes pakalpojumu jomu, konsolidējot šai virzienā visus izstrādes, pētniecības un mārketinga resursus," teikts "Tildes" vadības ziņojumā.

Tāpat kompānijas vadība informē, ka pērn veiksmīgi tika attīstīta "Tildes" mākslīgā intelekta komunikācijas platforma, kas nodrošina iespēju veidot un apmācīt virtuālos asistentus jeb botus. Pēc Kultūras informācijas sistēmu centra pasūtījuma tika pabeigta daudzvalodu tehnoloģiju platformas "Hugo.lv" trešās kārtas izstrāde un izveidoti virtuālie asistenti vairākām valsts iestādēm. Lai atbalstītu sabiedrību pandēmijas apstākļos, tika īstenots sociālais projekts - izveidots "covidbots.lv", kas palīdz iedzīvotājiem gūt precīzu un svaigu informāciju saistībā ar Covid-19 un valdības noteiktajiem ierobežojumiem.

Savukārt runas tehnoloģijas jomā pērn tika izveidoti runas sintezatori latviešu un lietuviešu valodām, kas balstās neironu tīklu tehnoloģijās un kuri spēj izrunāt jebkuru tekstu gandrīz tikpat kvalitatīvi, kā cilvēks.

Runas tehnoloģiju jomā tika izveidoti jaunas paaudzes balss sintezatori latviešu un lietuviešu valodās, kas balstās neironu tīkla tehnoloģijās, kā arī uzsākts darbs pie runas pakalpojumu platformas izveides.

Tāpat, pēc kompānijas vadības vēstītā, pagājušajā gadā jaunā pakāpē tika attīstītas "Tildes" mašīntulkošanas tehnoloģijas. Tajā skaitā tika izveidoti jauni pakalpojumi tulkotājiem un uzņēmumiem.

Pērn "Tilde" turpināja audzēt lokalizācijas un tulkošanas pakalpojumu apjomu, šajā segmentā palielinot apgrozījumu par 15%, salīdzinot ar 2019.gadu.

"Tilde" turpināja aktīvi darboties informācijas tehnoloģiju pētniecības un attīstības jomā, palielinot ieguldījumus šajās aktivitātēs līdz 1,6 miljoniem eiro, kas veidoja 22% no kopējā apgrozījuma. Pērn "Tilde" turpināja īstenot dažādus starptautiskus pētniecības un inovāciju projektus Eiropas Savienības programmās "Apvārsnis 2020", "CEF Telecom" un "Interag", kā arī Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Informācijas un komunikācijas kompetences centra programmās.

Pagājušajā gadā uzņēmumā strādāja vidēji 120 darbinieki.

LETA jau ziņoja, ka "Tilde" 2019.gadā strādāja ar 6,892 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 17,5% - līdz 610 671 eiro.

Kompānija reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 30 000 eiro. Kompānijas kapitāls vienādās daļās pieder Uldim Dzenim un Andrejam Vasiļjevam, kas vienlaikus ir arī patiesie labuma guvēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!