Foto: LETA

Tuvākajos gados Igaunijas kapitāla attīstītājs "Kapitel" ieguldīs aptuveni 145 miljonus eiro "Elemental Skanste" biroju ēku kompleksā un tirdzniecības centrā "Spice" Rīgā, un "Juhkentali" biznesa kompleksā Tallinā.

"Tuvākajos gados mēs plānojam investēt aptuveni 145 miljonus eiro projektos Rīgā un Tallinā – gan jaunu biroju ēku kompleksu "Elemental Skanste" un "Juhkentali" būvniecībā, gan arī tirdzniecības centra "Spice" konkurētspējas celšanā," tā par ieguldījumu plāniem paskaidro "Kapitel" padomes priekšsēdētājs Tāvi Ojala.

Šobrīd uzņēmums attīsta divus lielus biznesa kompleksus gandrīz vienlaikus. Pēc visu kārtu izbūves "Elemental Skanste" komplekss Rīgā ietvers sevī piecas biroju ēkas ar 41 600 m² kopējo iznomājamo platību. Tā pirmajai būvniecības kārtai Skanstes ielā 25 jau ir saņemta un stājusies spēkā Rīgas pilsētas būvvaldes izdotā būvatļauja, un pirmā posma projektēšanas darbus tiek plānots pabeigt šovasar, bet būvdarbus paredzēts sākt šā gada rudenī. Pirmajā posmā ietilpst divas 10 stāvu biroju ēkas ar 21 700 m² kopējo iznomājamo platību, un investīciju apjoms tajās sasniegs 40 miljonus eiro.

Savukārt biznesa kompleksā "Juhkentali", Līvalaia ielā, Tallinā, kopējā nomājamā platība paredzēta 40 000 m², kas sevī ietvers Igaunijā augstāko 28 stāvu biroju ēku, kā arī 15 stāvu biroju ēku, 9 stāvu daudzdzīvokļu māju, pakalpojumu zonas un autostāvvietu, kas savienos visas ēkas. Kopējais ieguldījums projektā tiek lēsts aptuveni 100 miljonu eiro apmērā. Šobrīd notiek projektēšanas sagatavošanās darbi ar arhitektiem, un būvniecību plānots sākt 2020. gadā.

Nekustamo īpašumu uzņēmumu grupas "Kapitel" pārdošanas ieņēmumi 2017. gadā sasnieguši 42 miljonus eiro, savukārt uzņēmuma aktīvu aptuvenā tirgus vērtība pieaugusi līdz pusmiljardam eiro, kas atbilst plānotajam.

"Mūsu panākumi balstās uz labi funkcionējošu uzņēmējdarbības vidi un ilgtermiņa attiecībām ar tirdzniecības centru un biroju ēku nomniekiem, kā arī viesnīcu operatoriem. Turklāt "Delta Plaza" un "Sopruse Arimaja" biroju ēkas Tallinā, kā arī A klases "Narbuto 5" biroju ēka Viļņā, kuru mēs pabeidzām 2017. gada rudenī, arī ir aizpildītas ar nomniekiem. Saskaņā ar mūsu stratēģiju paplašināties ārpus Baltijas valstīm, 2017. gadā mēs iegādājāmies "Palac Pavlova" biroju ēku Prāgā; šobrīd turpinām analizēt tirgu un meklēt jaunus iegādes objektus," teic Ojala.

Arī uzņēmuma portfelī esošie tirdzniecības centri 2017. gadā turpinājuši uzrādīt labus rezultātus. Tirdzniecības centru "Spice" un "Spice Home" apgrozījums ir pieaudzis, savukārt "Panorama" centra Viļņā apgrozījums sasniedzis rekordaugstu rezultātu. Tirdzniecības centrs "Viru Keskus" Tallinā, kurā uzņēmumam pieder kapitāldaļas, 2017. gadā uzrādījis līdz šim augstāko pārdošanas apjoma un apmeklētāju skaita līmeni. 2017. gads bijis arī ļoti labs "Kapitel" viesnīcām Tallinā.

Lai saglabātu un palielinātu nekustamo īpašumu vērtību, "Kapitel" konsekventi iegulda savā portfelī esošajos projektos. 2017. gadā tika pabeigts sporta klubs tirdzniecības centrā "Panorama". Sadarbībā ar starptautisku arhitektu biroju tika sagatavots projekts tirdzniecības centra "Spice" rekonstrukcijai un paplašināšanai. "Sopruse Arimaja" biroju ēkā tika uzbūvēta koģenerācijas stacija, kas ir energoefektīvs, videi draudzīgs un mūsdienīgs risinājums kombinētai elektroenerģijas un siltuma ražošanai, turklāt samazina izmaksas nomniekiem.

"Kapitel" (agrākais "E.L.L. Real Estate") ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tas attīsta un pārvalda tirdzniecības centrus, viesnīcas un biroju ēkas. Uzņēmuma nekustamo īpašumu portfolis ietver sevī vairāk nekā 190,000 m² nomājamas platības. Uzņēmumam pieder četras biroju ēkas ("Delta Plaza" un "Sopruse Arimaja" Tallinā, "Narbuto 5" Viļņā, "Palac Pavlova" Prāgā) un kapitāldaļas vairākos vadošos tirdzniecības centros ("Spice" un "Spice Home" Rīgā, "Panorama" Viļņā, "Viru Keskus" Tallinā). Uzņēmumam pieder arī "Nordic Hotel Forum" (operators "OÜ Nordic Hotels") un kopā ar AS "Infortar" pieder "Tallink City Hotel", kuru pārvalda "Tallink Hotels". Grupas uzņēmumi nodarbina 50 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!