Latvijas ieviesto cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu dēļ pagaidām nenotiks sarunas par Latvijas un Eiropas Savienības jauno tirdzniecības līgumu. Tā pēc sarunām Briselē ar Eiropas Komisjas (EK) pārstāvjiem BNS pauda zemkopības ministrs Aigars Kalvītis.
Viņš norādīja, ka EK vēl apspriedīsies ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un tad tiks formulēta galīgā nostāja šajā jautājumā. EK uzskata, ka nevar runāt par tirgus liberalizēšanas pasākumiem, ja Latvija ievieš tirgus aizsardzības pasākumus.

Kalvītis atzina, ka EK reakcija uz Latvijas cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu pagarināšanu bija ļoti negatīva.

Pēc ministra vārdiem, EK uzskata, ka Latvijai nebija nekāda pamata ieviest iekšējās cūkgaļas aizsardzības pasākumus, jo pasaules tirgū krīze ir stabilizējusies un cenas ir augušas.

Kalvītis gan piebilda, ka Latvija nekad nav domājusi aizsargāt cūkgaļas tirgu no tādām pozīcijām, jo Latvija ir cietusi zaudējumus nevis no tā, ka ir eksportējusi par zemām cenām savu gaļu, bet tieši no importa, kas ienācis Latvijām par zemām cenām.

"Mums jāļauj nozarei atjaunoties un attīstīties," teica ministrs.

Kalvītis vēl piebilda, ka Latvijai būs nepieciešami pierādījumi, ka ieviestie cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumi ir bijuši pamatoti, tādēļ turpmāk sarunās ar EK vajadzēs arī piedalīties Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem.

"Grūti spriest, kas notiks tālāk," sacīja ministrs.

Savukārt par ES strukturālā fonda SAPARD izmantošanas iespējām Latvijā EK viedoklis bija pozitīvs, klāstīja Kalvītis. Pozitīvi arī tika novērtētas strukturālās izmaiņas Zemkopības ministrijā.

Jau ziņots, ka Saeima 9.decembrī pieņēma likumu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu turpināšanu, nosakot, ka minimālā muitas vērtība par vienu cūkgaļas kilogramu ir 1,05 lati. Aizsardzības pasākumi tiks turpināti divus gadus - līdz 2001.gada 17.decembrim.

Ar pretpasākumiem ir darudējusi arī Igaunija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!