Foto: LETA
Vērienīgā augstceltņu kompleksa "Z torņi" būvdarbi norit pilnā sparā. Ieilgušo ēku kompleksa celtniecību iecerēts pabeigt aptuveni pusotra gada laikā – līdz 2015. gada janvārim un jau ir izdevies panākt vienošanos par dārgākā dzīvokļa pārdošanu, kura cena ir 6,2 miljoni eiro (4,3 miljoni latu), trešdien raksta "Diena" .

Nolemts, ka sākotnēji plānotās viesnīcas un biroju vietā ēkā būs dzīvokļi. Projekta īstenotāji atzīst, ka interesi par dzīvokļu iegādi šajā būvē izrāda pamatā ārvalstnieki. Noprotams, ka maksātspējīgi cilvēki, kuru bizness atrodas ārpus Latvijas, būs arī galvenie potenciālie torņu apdzīvotāji.

Kopumā par aptuveni 6,2 miljoniem eiro jaunbūvē nopirkts 614 kvadrātmetru liels dzīvoklis augšējā stāvā un divas autostāvvietas.

Jau ziņots, ka vērienīgā augstceltņu kompleksa "Z torņi" būvniecības projektā piesaistīta viena no pašmāju lielākajām betona ražotājām SIA "Eksim trans", liecina Rīgas pilsētas būvvaldes dati.

Šo pirmdien būvvaldē reģistrēta būvniecības procesa dalībnieku maiņa, piereģistrēts "Eksim trans", kā arī būvatļaujas derīguma termiņš pagarināts līdz 2014.gada beigām.

"Eksim trans" Latvijas betona tirgū strādā kopš 1995.gada un patlaban tam ir divas betona ražotnes.

Būvdarbi kompleksā "Z torņi" tika atsākti 2010.gada vasarā. Sākotnēji bija plānots, ka būvdarbus uzticēs igauņu "YIT Ehitus", tomēr ēku podiumu būvēšanu sāka pašmāju būvfirma SIA "Uzņēmējs".

Pārdaugavā pie Zunda kanāla iepretim Preses namam iecerētais projekts tika aizsākts 2008.gadā, taču 2009.gada sākumā būvniecība tika apturēta, skaidrojot to ar "tehnoloģisko pārtraukumu".

Augstceltņu projekta pirmā posma darbus - pazemes daļas un nulles cikla izbūvi - veica Austrijas kompānija "Strabag", bet kā projekta attīstītājs darbojās SIA "Z Towers". Gan šis uzņēmums, gan "Towers Construction Management" pieder ar starptautisko kompāniju "SPI Group" saistītiem uzņēmumiem.

Somijas būvniecības kompānijas "YIT Construction" Igaunijas uzņēmums "YIT Ehitus" šā gada martā parakstījis līgumu ar "Towers Construction Management" par augstceltņu kompleksa "Z torņi" struktūras un fasādes būvniecību.

Līguma kopējā summa tiks noteikta pēc darbu pabeigšanas, bet pirmais būvdarbu posms izmaksās aptuveni 40 miljonus eiro (28 miljonus latu), teikts "YIT Ehitus" paziņojumā Tallinas biržai. Savukārt "Towers Construction Management" līgumu par torņu būvniecību noslēdzis ar zemes gabala un projekta īpašnieku - Luksemburgā bāzētu nekustamo īpašumu kompāniju "SPI Real Estate Holdings", kas ietilpst "SPI Group".

Celtne sastāvēs no diviem apaļiem torņiem, kas būs 31 un 29 stāvus augsti. Augstākais tornis sniegsies aptuveni 120 metru augstumā. Kopējā augstceltņu telpu platība sasniegs aptuveni 100 000 kvadrātmetru, no kuriem 70 000 kvadrātmetri atradīsies virs zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!