Foto: LETA

"Mēs redzam Iecavas novadu kā attīstītu reģionu. Tā ir liela iespēja ne tikai mums, bet arī visai Latvijai. Mēs gribam domāt par nākotni, tāpēc mēs domājam, ka jāiegulda trīs miljoni eiro, nevis mazākas summas," skaidro konkursa "Radām novadam" komandas "Ideju skapis" loceklis Aleksejs Vesjolijs, kura komanda pie "Via Baltica" šosejas Iecavas novadā plāno radīt kravas automobiļu tehniskās apkalpošanas un vadītāju atpūtas stacijas kompleksu.

Transporta un sakaru institūta studenti iesaistījušies sacensībās "Radām novadam", kuru laikā viņiem jārada Iecavas novadam pēc iespējas augstāks ekonomiskais pienesums.

Konkurenti Lietuvai un Polijai

Kravas automobiļu tehniskās apkalpošanas un vadītāju atpūtas stacijas kompleksu plānots būvēt pie "Via Baltica" (A7) šosejas. Tajā ietilptu remontu darbnīca, viesnīca un stāvvieta. Plānots, ka kompleksā ar laiku varētu nodarbināt līdz 100 cilvēkiem. Aleksejs ir pārliecināts, ka tas būs pirmais domino kauliņš, kas liks visam Iecavas novadam attīstīties. Viņš cer, ka Iecava kļūs par pilsētu, jo pagaidām Iecavas novadā nav pilsētu, ir tikai apdzīvotas vietas.

Projekts ir balstīts uz komandas biedra Artura Gabidullina maģistra darbā izstrādātiem aprēķiniem, tā ideja jaunietim bijusi jau pirms konkursa "Radām novadam" sākšanās.

Ar savu projektu jaunieši grib konkurēt ar Lietuvu un Poliju, kur šādu kompleksu ir daudz. "Tagad tā situācija ir tāda, ka visas kravas automašīnas stājas Lietuvā vai Polijā, vai arī brauc uz Rīgu un stāv Rumbulā. Tas ir risks Rīgai. Manuprāt, Rīgai nevajag nodarboties ar kravu automašīnu loģistiku," uzsver jaunais uzņēmējs. Viņš atklāj, ka sākotnēji ir bijusi doma, ka atpūtas kompleksu varētu veidot Ādažu novadā, taču ar domi neizveidojās veiksmīga sadarbība.

Trīs miljonu projekts

Šobrīd ar Iecavas domes starpniecību ir nolūkota zeme, kur jaunais projekts varētu atrasties. Ir veiktas pārrunas ar zemes īpašnieku, kurš piekritis būt par investoru un ļaut uz savas zemes būvēt kompleksu. Aleksejs atklāj, ka zemes īpašnieks bijis apmierināts ar jauniešu ideju, līdz šim viņš bija iecerējis uz zemes gabala izveidot tikai autostāvietu.

Šobrīd komandā notiek aktīvas diskusijas par finansējumu. Jautāts, vai trīs miljoni tomēr nav gana prāva summa, lai jaunie uzņēmēji sāktu darboties, Aleksejs norāda: "Mēs redzam Iecavas novadu kā attīstītu reģionu. Tā ir liela iespēja ne tikai mums, bet arī visai Latvijai. Mēs gribam domāt par nākotni, tāpēc mēs domājam, ka jāiegulda trīs miljoni eiro nevis mazākas summas."

Komanda uzskata, tas nav nekas neiespējams, jo, lai startētu vien, ir nepieciešami 600 000 eiro, bet pēc tam, lai turpinātu attīstīt projektu, būs jāiegulda līdz trīs miljoniem eiro, lēš Aleksejs. Jaunieši cer piesaistīt ne tikai vietējos investorus, bet arī Eiropas un Ziemeļeiropas finansējumu. ""Radām novadam" mums māca domāt kā uzņēmējiem, kā piesaistīt investīcijas, tāpēc mēs gribam izmēģināt visus veidus," uzstāj Aleksejs.

Sankcijas pret Krieviju liek stāties pretī pārmaiņām

Sākotnēji bija plānots runāt ar investoriem no Krievijas, taču, kā norāda Aleksejs, "ja mums ir sankcijas pret Krieviju, tad arī mums jābūt solidāriem".

Runājot par ģeopolitisko spriedzi, students skaidro, ka, viņaprāt, sankcijas nozīmē arī jaunas iespējas, tām ir arī labā puse. Lai gan to dēļ jauniešiem nācies pārstrādāt ieceres, Aleksejs norāda, ka tepat aiz apvāršņa ir Somija, Igaunija un Lietuva. "Manuprāt, mums ir jādomā par tranzītu caur Eiropu. Piemēram, no Rietumeiropas uz Ziemeļeiropu." Tāpat komandas pārstāvis skaidro, ka, lai gan kravu automašīnu plūsma Iecavas novadā ir samazinājusies, kādu dienu sankcijas atcels un Iecavas novads būs ieguvējs. "Novada iedzīvotāji būs ļoti izdevīgā stāvoklī," pārliecināts Aleksejs. Jautāts, vai tomēr iedzīvotāji varētu būt neapmierināti ar viņu vēlmi izveidot kravas automašīnu atpūtas kompleksu, kas varētu radīt lielāku gaisa piesārņojumu, troksni u.tml., Aleksejs saka, ka diez vai, jo jau tagad caur Iecavu ved šoseja. Dienā Iecavas novadu šķērso vairāk nekā 11 000 auto.

"Protams, ir jautājums, vai Iecava grib šo attīstību, manuprāt, tas ir nozīmīgs projekts un tas ir attīstības projekts. Tas nav tikai bizness. Manuprāt, tā savā ziņā varētu būt sociālā uzņēmējdarbība. Mēs gribam visu peļņu virzīt tieši uz attīstību," piebilst students.

Tāpat jaunie uzņēmēji ir priecīgi par to, ka plānotais dzelzceļa projekts "Rail Baltica" šķērsos Iecavas novadu. Ideālā gadījumā kravas automašīnu atpūtas kompleksu varētu sasaistīt ar "Rail Baltica", uzbūvējot kravas bāzi, kur varētu pārkraut vai uzglabāt kravu.

Tagad komandai priekšā stāv infrastruktūras jautājumu risināšana, jo atpūtas kompleksa vietu ir nepieciešams nodrošināt ar gāzi un elektrību, to Aleksejs sauc par īstu izaicinājumu, taču uzsver, ka laba infrastruktūra šāda veida projektā ir ļoti nepieciešama. Tāpat ir sāktas pārrunas ar degvielas uzpildes stacijām par to, vai kāda nebūtu ar mieru nodrošināt kompleksu ar degvielu.

Lai gan komandā oficiāli ir trīs cilvēki (bez Alekseja komandē vēl ir Arturs Gabidullins un Egons Skakuns), - visi Transporta un sakaru institūta studenti, - Aleksejs neslēpj, ka ir arī citas palīdzīgas rokas. Ikdienā komandā sadarbojas astoņi cilvēki no dažādām sfērām.

Jaunais uzņēmējs lepojas, ka ir sanākusi ļoti interesenta komanda, kurā ir cilvēki no dažādām kultūrām un ticībām, tostarp islāma, jūdaisma un budisma pārstāvji. Jautāts, kā notikusi komandas izveide, Aleksejs norāda, ka tas bijis trīs mēnešus ilgs process. Cilvēki pārsvarā ir iepriekš iepazīti dažādos neformālās izglītības pasākumos.

Svarīgs priekšnoteikums veiksmīgai dalībai konkursā, kā atzīst Aleksejs, ir sadarbība ar domi, tā ir izveidojusies ļoti laba, taču gadās arī īslaicīgas nesaskaņas.

"Situācija pasaulē mainās, ja mēs paskatāmies uz Krieviju, uz sankcijām, uz tranzīta plūsmu – tas viss mainās. Protams, tāpēc mūsu projektam arī jāpielāgojas līdzi laikam. Mēs gribam, lai projekts būtu aktuāls ne tikai novadam, bet visai Latvija," uzsver jaunais uzņēmējs.

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura ietvaros katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneri ir Latvijas Universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Konkursa noslēgumā - 2016.gada vasarā - žūrija vērtēs padarīto, proti, darba vietas, piesaistīto finansējumu un citus iesaistīto novadu ieguvumus. Kopējais konkursa balvu fonds ir 50 000 eiro.

Lai gan sacensības jau sākušās, vēl arvien ir iespēja pievienoties gan jau esošajām komandām, gan izveidot jaunas. Sazināties ar konkursa organizatoriem iespējams "Radām novadam" interneta mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!