Foto: Unsplash

Ukrainas Drošības dienests veicis kratīšanu uzņēmumā "VS Energy", kam valstī pieder vairāki elektroenerģijas uzņēmumi, un kura akcionāru vidū ir arī trīs latvieši, ziņo Ukrainas laikraksts "Ekonomičeskaja Pravda", atsaucoties uz avotiem dienestā.

"Tas nav parasts uzņēmums, bet gan uzņēmums, kuram pieder vairāki enerģētikas uzņēmumi dažādos Ukrainas reģionos un kurš aizņem 10% no Ukrainas enerģijas tirgus. Tieši šī nozare visvairāk šobrīd cieš no Krievijas uzbrukumiem. Oligarhiem jau ir piemērotas sankcijas, tāpēc Ukrainas Drošības dienestam ir visas tiesības ierasties uzņēmumā, lai veiktu kratīšanu," "Ekonomičeskaja Pravda" sacījis Ukrainas Drošības dienesta pārstāvis.

"VS Energy" mājaslapā pie grupas akcionāriem tiek minēti Latvijas pilsoņi Vilis Dambiņš, Valts Vīgants un Artūrs Albergs, kā arī Vācijas pilsoņi Oļegs Sizermans un Marina Jaroslavska. Tomēr "Ekonomičeskaja Pravda" arī izcēlis, ka ar grupu aizvien saistīti Krievijas oligarhi Jevgēņijs Giners, Mihails Vojevodins un Aleksandrs Babakovs.

Jānorāda, ka Dambiņš intervijā Latvijas žurnālam "Forbes" šogad septembrī "VS Energy" saistību ar Babakovu ir noliedzis.

Babakova vārds saistībā ar Dambiņu parādījies arī 2017. gadā veiktajā Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" un Francijas pētnieciskā interneta žurnāla "mediapart.fr" izmeklēšanā. Toreiz medijs rakstīja, ka Dambiņš nosaukts kā starpnieks Francijas prezidenta kandidātes Marī Lepēnas Nacionālajai frontei (NF) kredītu meklēšanā Krievijas bankās. Dambiņš esot pārstāvējis Babakova intereses.

Dambiņa un Vīganta saistība ar Babakovu minēta tā dēvētajos Panamas dokumentos. Nopludinātajos "Mossac Fonseca" dokumentos par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir minēti vai raisa aizdomas daudzu esošo vai bijušo valstu vadītāju vārdi, kā arī visā pasaulē zināmi sportisti un mākslinieki. Dambiņš un Vīgants tajos tikuši norādīti kā Babakova pilnvarnieki.

Jāmin arī, ka Babakovs, 2014. gadā, esot Krievijas domes deputāts, atbalstīja Krimas aneksiju.

"Re:Baltica" arī atgādina, ka skolasbiedri un tagadējie biznesa partneri Dambiņš un Vīgants Latvijā kļuva pazīstami 90.gados, kad vadīja vienu no daudzajām bankām, "Lainbanku". 1995.gadu vidū viņus uz īsu laiku arestēja aizdomās par krāpšanu, bet līdz apsūdzībai un tiesai lieta tā arī nenonāca (viņi nelikumīgas darbības noliedza). Taču bankai, kurā naudu padomju militārajiem pensionāriem glabāja arī Krievijas Aizsardzības ministrija, policijas demonstratīvā akcija nozīmēja galu. Duets vēlāk attīstīja veiksmīgu finanšu konsultantu karjeru, palīdzot pārvaldīt īpašumus cilvēkiem, kuri nevēlas, lai publiski taptu zināms, kas tiem pieder.

Kā liecina "Lursoft" informācija, Dambiņš, Altbergs un Vīgants, kā arī Sizermans un Jaroslavska ir patiesie labuma guvēji SIA "VS Energy Latvia". Uzņēmums reģistrēts 2013. gadā, un pērn tas strādāja ar 43 tūkstošu eiro apgrozījumu un 177 180 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!