Foto: F64

Reaģējot uz augsto inflāciju un saspringto situāciju darba tirgū, Vācijas- Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK) 2023. gada janvārī veica savu aptuveni 460 biedru aptauju, lai noskaidrotu algu pieauguma tendences Baltijas valstīs. Secināts, ka vairums uzņēmumu šogad palielinās atalgojumu.

No šīs aptaujas izriet, ka AHK Baltijas valstu biedri plāno 2023. gada algu pieaugumu vidēji par 7,97%. Tomēr dažu nozaru vidū algu pieaugums, kā ziņoja aptaujas respondenti, var pārsniegt 10 vai pat 15 procentus. AHK biedru uzņēmumu nozares ar vislielāko plānoto algu pieaugumu 2023. gadā ir IT, rūpnieciskā ražošana, transports un loģistika, kā arī profesionālie pakalpojumi.

16% aptaujāto Baltijas valstu uzņēmumu norādīja, ka 2023. gadā plāno algu pieaugumu 10-12% robežās, 11% respondentu norādīja, ka algu pieaugums varētu būt 4-6%, bet 2% aptaujas dalībnieku norādīja, ka algu pieaugums varētu pārsniegt pat 16%, un tikai 4% respondentu atzina, ka šogad algu pieaugumu neplāno.

Jāpiebilst, ka 89 % aptaujāto uzņēmumu norādīja, ka runa ir par pamatalgu palielināšanu, bet 11% – ka drīzāk par vienreizējiem maksājumiem.

AHK biedru uzņēmumos vidējais algu pieaugums fiziska darba strādniekiem iepriekšējā (2022.) gadā bija 9,43%. Turpretī vidējais algas pieaugums biroja un administratīvajiem darbiniekiem bija 7,9%.

31% no šīs aptaujas respondentiem ir Lietuvas uzņēmumi, 30% – Latvijas un 22% – Igaunijas uzņēmumi, bet 17 % respondentu strādā divās vai visās trijās Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!