Foto: DELFI

Namu apsaimniekošanas uzņēmums AS "Hausmaster" un liftu ražotājs AS "Latvijas lifts-Šindlers" vērsušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ar lūgumu izvērtēt SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" liftu iepirkumu, liecina "Hausmaster" un "Latvijas lifts-Šindlers" iesniegums.

Tāpat "Hausmaster" un "Latvijas lifts – Šindlers" iesniegums nosūtīts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP), Rīgas domes priekšsēdētājam Dainim Turlajam (GKR) un Lietuvas vēstniekam Latvijā Artūram Žurauskim.

Iesniegumā norādīts, ka "Hausmaster" kopā ar "Latvijas lifts-Šindlers" piedalījās "Rīgas namu pārvaldnieka" organizētajā konkursā "Liftu tehniskā apkope, plānoto un avārijas remontdarbu veikšana". Konkursa prasības paredzēja, ka ir nepieciešami 134 speciālisti un, lai kvalificētos šim konkursam, finanšu apgrozījumam pēdējo triju gadu laikā jābūt 8 300 000 eiro. Taču visi iesniegtie piedāvājumi, ieskaitot "Hausmaster" un "Latvijas lifts – Šindlers" piedāvājumu, noraidīti un konkurss izbeigts.

Neskatoties uz to, "Rīgas namu pārvaldnieks" divu nedēļu laikā pēc konkursa izbeigšanas organizēja jaunu konkursu – sarunu procedūru, kurā tika uzaicināti piedalīties šādi uzņēmumi: SIA "Vidzemes lifts", SIA "Avva", SIA "Kone lifti Latvija", SIA "Lifts" un SIA "LVS centrs". "Hausmaster" un "Latvijas lifts – Šindlers" iesniegumā tiesībsargājošajām iestādēm norāda, ka daļai no šiem uzņēmumiem ir tikai divi-trīs darbinieki, un dažu šo uzņēmumu apgrozījums nav lielāks par 50 000 eiro.

"Neskatoties uz to, ka "Latvijas lifts – Šindlers" un "Hausmaster" bija nepieciešamā kvalifikācija un resursi, lai piedalītos sarunu procedūrā, mēs nesaņēmām uzaicinājumu tajā piedalīties. Rezultātā līgums par liftu uzturēšanu, plānveida un avārijas remontu pakalpojumiem nākamo divu gadu laikā 8 300 000 eiro apmērā tika piešķirts SIA "Liftu alianse" – uzņēmumam bez pietiekamas pieredzes un resursiem šādu līgumsaistību izpildei, kuram ir tikai astoņi darbinieki," teikts iesniegumā.

"Hausmaster" norāda, ka uzņēmums ir ļoti satraukts par pārredzamības trūkumu konkursa procedūrā, ņemot vērā, ka sarunu procedūra tika organizēta pat neuzaicinot piedalīties "Hausmaster" kā vadošo uzņēmumu šajā jomā. "Mēs uzskatām, ka šī situācija ir netaisnīga un ir pretrunā ar jebkādu godīgas konkurences praksi. Tā kā uzņēmums ir plaši pazīstams, mums ir bažas, ka konkursa procedūra jau no paša sākuma tika organizēta konkrēta uzņēmuma interesēs un "Rīgas namu pārvaldnieks" veica savas darbības, radot godīgas konkurences pārkāpumu," teikts iesniegumā.

"Hausmaster" un "Latvijas lifts – Šindlers" iesniegumā lūdz izvērtēt šo iepirkuma procedūru organizāciju, jo abi uzņēmumi uzskata, ka šāda prakse kaitē godīgai konkurencei un brīvai pakalpojumu apritei, jo "Hausmaster" un "Latvijas lifts – Šindlers" kā ārzemju uzņēmumiem tika pilnībā liegta iespēja iesniegt savu piedāvājumu sarunu procedūrā.

Starptautiskajā "Civinity" grupā ietilpstošais namu apsaimniekošanas uzņēmums "Hausmaster" 2017. gadā strādāja ar 9,308 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,3% mazāk nekā 2016. gadā, kā arī guva 265 953 eiro peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Kompānijas 2018. gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Civinity" grupa Latvijā pārvalda namu apsaimniekošanas, administrēšanas un uzturēšanas uzņēmumus Rīgā, Mārupē, Ādažos, Ogrē, Jūrmalā un citās pilsētās: "Hausmaster", SIA "CS Komercserviss", SIA "Jūrmalas namsaimnieks", SIA "Labo namu aģentūra", SIA "Home Master", SIA "VBS serviss" un uzkopšanas servisa uzņēmumu SIA "ALG Cleaning".

Savukārt "Latvijas lifts – Šindlers" 2017. gadā strādāja ar 4,094 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 483 800 eiro zaudējumus. Kompānijas 2018. gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!