Foto: SIA "Rīgas meži"
SIA “Rīgas Meži” apgrozījums šā gada pirmajā pusgadā bija 9,07 miljoni eiro un peļņa 847 tūkstoši eiro (pērn attiecīgi: 9,83 miljoni eiro un 577 tūkstoši eiro), informē uzņēmuma pārstāvji.

Kopš šā gada uzņēmums rūpīgi seko līdzi darbībai, jo īpaši finanšu plūsmai, ik mēnesi analizējot ieņēmumus, samazinot izmaksas, kā arī racionalizējot un optimizējot citas pozīcijas, tai skaitā administratīvās izmaksas, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Lielākie "Rīgas Meži" ieņēmumi sešos mēnešos bija no pārdotajiem apaļkokiem un zāģmateriāliem, attiecīgi: 5,7 un 2,9 miljoni eiro (kopā: 8,6 miljoni eiro). Tāpat šajā laikā pārdoti vairāk nekā 500 tūkstoši koku stādu, par kopējo summu 104 tūkstoši eiro.

2021. gada sešos mēnešos pārdoto apaļkoku vidējā cena ir par 25% lielāka nekā pērn. Tāpat arī pārdoto zāģmateriālu vidējā cena, salīdzinoši ar iepriekšējo gadu, ir palielinājusies par 36%.

"Jāņem vērā, ka šis laiks kokmateriālu tirgū ir īpašs – cenu svārstības pasaules tirgū ir ļoti būtiskas un bieži vien pat mēneša griezumā neprognozējamas. Līdz šim ar svārstībām esam veiksmīgi tikuši galā, gan sekojot līdzi situācijai, gan tai elastīgi pielāgojot uzņēmuma darbu. Tādēļ pirmais pusgads noslēdzies pozitīvi. Tomēr vēl priekšā ir liels darbs, lai uzlabotu gan finanšu rādītājus, gan attīstītu uzņēmumu par modernu un ilgtspējīgu kapitālsabiedrību," stāsta A. Skudra.

Uzņēmuma finanšu rādītāji būtu labāki, ja šajā gadā nebūtu tik būtisks daļas "Rīgas Dārzi un parki" dotācijas samazinājums, ko uzņēmumam par sniegtajiem pakalpojumiem maksā pašvaldība. Lai izveidotu un apkoptu 116 dārzu un parku objektus, šogad kopumā būtu nepieciešami 3,3 miljoni eiro, no kuriem dotācija bija 1,43 miljoni eiro jeb ir nepilni 43% no nepieciešamās summas. Atlikušo summu sedz "Rīgas Meži".

Šā brīža uzņēmuma "Rīgas Meži" galvenie izaicinājumi ir mežu, dārzu un parku apsaimniekošanas filozofijas maiņa, kas balstīta labā korporatīvajā pārvaldībā, atklātībā, caurspīdībā un ilgtspējas principos.

Savukārt daļas "Dārzi un parki" speciālisti ilgtermiņā plāno apsaimniekoto teritoriju segmentāciju un ilgtspējas uzlabošanu. Piemēram, paredzēts, ka būs puķu dobes, kurās visa gada garumā tiks mainīti stādījumi un vietas, kurās būs iekopti ilggadīgie stādījumi vai pat atjaunoti dabīgie zālāji.

Būtisku lomu uzņēmuma "Rīgas Meži" jaunajā darbības filozofijā pakāpeniski ieņem sadarbība ar nozari, pašvaldību, apkaimēm, iedzīvotājiem un izglītības iestādēm.

SIA "Rīgas Meži" ir 2008. gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus.

"Rīgas Mežiem" ir Daugavas, Gaujas, Katrīnas, Rīgas un Tīreļu mežniecības, kā arī kokaudzētava un kokzāģētava "Norupe". Uzņēmuma pārziņā ir kultūras un atpūtas parks "Mežaparks" un tas attīsta vides izglītības projektu "Zaļā klase".

Uzņēmuma objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!