Foto: DELFI

Vairāk nekā pusi jeb 62% AS "Latvenergo" obligāciju pirmajā emisijā iegādājušās bankas un pamatā investori pārstāv Latviju, liecina energokompānijas publicētā informācija.

No kopējā obligāciju apjoma 26% ieguvuši aktīvu pārvaldītāji, 10% - pensiju fondi, bet 2% - citi.

80% obligāciju iegādājušies investori, kas pārstāv Latviju, vēl 10% - Lietuvu un tikpat daudz - investori no Igaunijas.

19.decembrī "Latvenergo" noslēdza obligāciju sērijas pirmās emisijas procesu, emitējot 20 000 obligāciju 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) apmērā ar dzēšanas termiņu 2017.gada 15.decembris, fiksēto procentu likmi 2,8% gadā un obligāciju emisijas cenu 998,383 eiro (698,868 lati).

Drīzumā plānots sākt obligāciju kotāciju biržā, tādējādi palielinot informācijas apjomu par emitētajām obligācijām un obligāciju pieejamību plašākam investoru lokam, norāda "Latvenergo" valdes locekle Zane Kotāne.

"Latvenergo" sniegtā informācija liecina, ka investori var izvēlēties paturēt iegādātās obligācijas savā vērtspapīru portfelī vai pārdot tās otrreizējā tirgū citiem investoriem. Tirdzniecībai otrreizējā tirgū minimālais obligāciju iegādes apjoms netiek noteikts, nav paredzēti arī termiņa ierobežojumi - tirdzniecība plānota līdz obligāciju dzēšanas termiņam.

Otrreizējā tirgū obligācijas cena var atšķirties no obligāciju emisijas izvietošanas perioda beigās aprēķinātās obligāciju emisijas cenas.

Lai veiktu darījumus biržā, jāvēršas pie kāda no biržas biedriem, kas ir bankas vai brokeru sabiedrības, vai jāizmanto tirdzniecības platforma "E-Brokeris". Detalizētāka informācija pieejama biržas "NASDAQ OMX" interneta mājaslapā "http://www.nasdaqomxbaltic.com".

Komentējot emisiju, "SEB" bankas prezidents Ainārs Ozols norāda: "Latvenergo" obligāciju veiksmīgā emisija un pieprasījums pēc šī uzņēmuma vērtspapīriem vēlreiz apliecina, ka Latvijas un arī Baltijas uzņēmumiem savu ilgtermiņa attīstību ir iespējams finansēt, izmantojot ne tikai aizdevumu tā klasiskajā izpratnē, bet arī izvēlēties alternatīvus finansēšanas risinājumus. Tas, ka pieprasījums vairākkārt pārsniedza piedāvājumu, viņaprāt, liecina arī par Baltijas investoru ieinteresētību meklēt jaunas investīciju iespējas.

Savukārt Kotāne min, ka pirmā obligāciju emisija ir devusi pārliecību par to, ka "Latvenergo" koncerna vērtspapīri ir ļoti pieprasīti, tātad - investori ir pārliecināti par kompānijas stabilitāti. Viņasprāt, var sākt plānot turpmāko emisijas sēriju piedāvājumu jau tuvākajā laikā.

"Esmu pārliecināta, ka šis solis vēl vairāk palielinās mūsu uzņēmuma vērtību ne tikai Latvijas, bet Baltijas mērogā, kas ir viens no mūsu ambiciozajiem mērķiem. Obligāciju emisijas sagatavošanās process ir veicinājis labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu uzņēmumā un sniedzis vērtīgu pieredzi, kas gūta kopā ar "SEB" banku," norāda Kotāne.

Kā ziņots, pirmreizējā emisijā kopējais pieprasījums pēc "Latvenergo" obligācijām sasniedza vairāk nekā 90 miljonus eiro (63 miljonus latu), tādējādi 4,6 reizes pārsniedzot plānoto emisijas apjomu, kas bija 20 miljoni eiro (14 miljoni latu). Pieteikumu izvietošanas laikā pirkšanas piedāvājumi tika saņemti no vairāk nekā 50 investoriem. Obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro (700 lati).

Obligāciju piedāvājuma programmas kopējais apjoms nominālvērtībā plānots līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā. Ar obligāciju emisiju piesaistītais finansējums tiks novirzīts koncerna kapitālieguldījumu programmas finansēšanai.

"Latvenergo" uzsver, ka obligāciju emisija nenozīmē privatizāciju un "Latvenergo" ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. Obligācija ir vērtspapīrs, kas dod tiesības tā īpašniekam saņemt noteiktus procentu maksājumus un obligācijas pilno vērtību noteiktā datumā. Atšķirībā no akciju īpašniekiem obligāciju turētāji būtībā ir aizdevēji, nevis uzņēmuma līdzīpašnieki, skaidroja kompānija. Kā norādīja "Latvenergo", obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!