Foto: AP/Scanpix

Šī gada sākumā kopējais iedzīvotāju noskaņojums ir nedaudz uzlabojies salīdzinājumā ar 2013.gada nogali. Visstraujāk audzis optimisms attiecībā uz Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozēm, kā arī pozitīvāk vērtēts valdības darbs, liecina pētījuma "DNB Latvijas barometrs" rezultāti.

2014.gada janvārī nedaudz samazinājies to respondentu īpatsvars, kuri uzskata, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā: pērnā gada decembrī tā domāja 27% aptaujāto, bet šī gada pirmajā mēnesī – par vienu procentpunktu mazāk. 

Savukārt pašreizējam Latvijas ekonomikas stāvoklim janvāri sniegti atzinīgāki vērtējumi: to, ka tas ir labs, kopumā norādīja 5%, cilvēku. Vēl decembrī tā domāja tikai 3%. Tiesa, joprojām uzskats, ka pašreizējā Latvijas ekonomiskā situācija ir slikta, pausts ievērojami biežāk (53%).  

Optimisma pieaugums ir vērojams prognozēs par ekonomiskā stāvokļa izmaiņām: Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozes indekss no -4 2013.gada decembrī ir pieaudzis līdz +1 2014.gada janvārī.

Savas ģimenes materiālo stāvokli iedzīvotāji biežāk raksturojuši kā sliktu (decembrī – 34%, janvārī – 36%), bet audzis arī to cilvēku skaits, kas savas ģimenes finanses vērtē kā labas (decembrī 11%, janvārī 12%). Ja tās par viduvējām decembrī sauca 54% aptaujāto, tad janvārī – 51%.

Lielāka daļa iedzīvotāju uzskata, ka nākotnē ģimenes materiālais stāvoklis uzlabosies: tā uzskata 22%, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā 2013.gada beigās. Savukārt 15% domā, ka nākotnē tas pasliktināsies, un tas ir par trīs procentpunktiem mazāk nekā decembrī.

Joprojām liels pesimisms vērojams laba darba atrašanas iespēju vērtējumā: tikai 5% Latvijas iedzīvotāju uzskatīja, ka izredzes atrast labu darbu ir labas (decembrī - 6%). Pretēju viedokli pauda 69% (decembrī - 68%).

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem 2014.gada sākumā iedzīvotāji pauduši atzinīgāku attieksmi pret valdības darbu nekā 2013.gada nogalē: janvārī 22% bija ar to apmierināti, 69% - neapmierināti. Decembrī ar to apmierināti bija 20%, bet neapmierināti – 72%. Valdības darba vērtējuma indekss gan joprojām ir negatīvs, bet tas ir pakāpies no -38 decembrī līdz -34 janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!