Foto: LETA

Otrdien valdība skatīs Zemkopības ministrijas (ZM) rīkojuma projektu par kopumā 69 679 eiro apmērā lēšamu kompensāciju vairākiem mājlopu un mājputnu saimniekiem. Tā nepieciešama, lai segtu zaudējumus, kas radušies valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimības vai epizootijas uzliesmojuma laikā.

Ar rīkojuma projektu tiek paredzēta 67 810,15 eiro lielas kompensācijas izmaksa Saldus novadā esošajai saimniecībai SIA "Druvas Unguri", kuru pērn skāra Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums. Tas bija lielākais šīs slimības uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014. gadā.

12 050,89 eiro saimniecībai paredzēts piešķirt par atsauktajiem un iznīcinātajiem kautķermeņiem un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, bet 55 759,26 eiro – par iznīcināto dzīvnieku barību un barības sastāvdaļām.

Kā teikts rīkojuma projekta anotācijā, atsaucoties uz PVD inspektora aktā minēto, atsauktas un iznīcinātas 2,7499 tonnas dzīvnieku kautķermeņu un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 2. augustā "Druvas Unguru" saimniecībā tika konstatēts ĀCM uzliesmojums. Tā dēļ piespiedu kārtā tika nogalināti un iznīcināti 16 438 dzīvnieku, atsaukti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produkti un dzīvnieku liemeņi, kā arī iznīcināta novietnē uz vietas esošā dzīvnieku barība un barības sagatavošanai iegādātās barības sastāvdaļas.

Tāpat ar rīkojuma projektu paredzēta kompensācijas izmaksa dzīvnieku īpašniecei Andai Didrihsonei. Piespiedu kārtā viņas saimniecībā nogalinātas un iznīcinātas 44 dējējvistas līdz 44 nedēļu vecumam un 30 dējējvistas līdz 48 nedēļu vecumam. Saskaņā ar rīkojuma projektu, dzīvnieku īpašniecei pienākas kompensācija 236,74 eiro apmērā.

Savukārt IK "Papīrpuse" saskaņā ar rīkojuma projektu paredzēta kompensācijas izmaksa 1167,23 eiro apmērā. Saimniecībā piespiedu kārtā nogalināta un iznīcināta: 81 dējējvista līdz 44 nedēļu vecumam, 62 dējējvistas līdz 48 nedēļu vecumam, 86 dējējvistas līdz 78 nedēļu vecumam, 31 jaunputns līdz dēšanas sākšanai (vista), 46 vaislas vistas 58–64 nedēļu vecumā, deviņas pieaugušas pīles, trīs pieaugušas zosis, trīs pieauguši tītari, 16 jaunputni (pīles) un 148 vistu pārtikas olas.

Ar rīkojuma projektu arīdzan paredzēta kompensācijas izmaksa dzīvnieku īpašniekam Valerijam Boreiko. Viņa saimniecībā piespiedu kārtā nogalinātas un iznīcinātas 35 dējējvistas līdz 48 nedēļu vecumam un 43 dējējvistas līdz 33 nedēļu vecumam. Saskaņā ar rīkojuma projektu Boreiko pienākas 246,53 eiro liela kompensācija.

Tāpat ar rīkojuma projektu tiek paredzēta kompensācijas izmaksa Viktorijai Daugavvanagai. No Dagavvanagas ganāmpulka piespiedu kārtā nokautas trīs govis un divi jaunlopi. PVD dzīvnieku īpašniecei atļāva jaunlopus nokaut novietnē uz vietas. Trīs govis tika aizvestas uz SIA "Kārlis viens" kautuvi. Saskaņā ar likumu dzīvnieku īpašniekam ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par govju enzootiskās leikozes apkarošanas laikā radītajiem zaudējumiem līdz 50% no kautproduktu vidējās vērtības.

Lauku atbalsta dienests kompensācijas apmēra aprēķinā izmantoja informāciju par vidējo liellopa gaļas cenu atbilstošajai liemeņa kategorijai un no Lauksaimniecības datu centra saņemto informāciju par attiecīgā dzīvnieka liemeņa svaru un klasifikāciju (kategoriju). Dzīvnieku īpašniece no SIA "Kārlis viens" kautuves par nokautajām govīm saņēma atlīdzību, un šī atlīdzība ņemta vērā, aprēķinot kompensācijas apmēru. Saskaņā ar rīkojuma projektu dzīvnieku īpašniecei pienākas kompensācija, kas lēšama 217,76 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!