Foto: LETA
Alus darītava "Valmiermuižas alus" pērn sasniegusi maksimālo brūvēšanas apjomu un 5,36 miljonu eiro apgrozījumu, kā arī audzējusi pārdotā alus apjomu par 7%, portālu "Delfi" informēja darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

2018. gadā pārdoti 2 254 150 litri "Valmiermuižas alus". Pateicoties karstajai vasarai un uzticamiem klientiem restorānos un bāros, lejamā alus pārdošanas apjoms audzis par 15%. Augoša interese par Latvijas amatu alus darītavām un to brūvējumiem ir ārvalstu viesiem, kuri ir gatavi nobaudītu kvalitatīvu alu ar skaidri zināmu vietējo izcelsmi.

Interese par "Valmiermuižas alu" palielinās arī ārpus valsts robežām – 5% no izbrūvētā alus pērn pārdoti eksporta tirgū – Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Īrijā. Tuvāko divu gadu laikā eksporta apjomu plānots palielināt līdz 10% no brūvētā apjoma, galvenokārt orientējoties uz Baltijas jūras reģiona valstu un Skandināvijas tirgu.

"Pateicoties pašmāju un ārvalstu alus baudītāju pieprasījumam, "Valmiermuižas alus" pērn no februāra līdz novembrim brūvēja ar savu maksimālo jaudu. Valmiermuižā alus brūvēšanas apjomu neplānojam palielināt, tā vietā radīsim vēl bagātīgāku alus garšu klāstu, paliekot uzticīgi kvalitātei un misijai – attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā un kļūt par atpazīstamu un atzītu Baltijas jūras reģiona amata alu. "Valmiermuižas alus" garšu eksportam mūs nemitīgi mudina arī tautieši ārvalstīs, kuri vēlas baudīt pašmāju alu un lepoties ar to pasaulē," sacīja Ruņģis.

Pēc viņa teiktā, jauna tendence ir mazā tilpuma jeb 0,33 litru pudeļu popularitātes pieaugums. 2018. gadā pieprasījums pēc tām Valmiermuižai audzis par 77%, sasniedzot 120 109 litrus. Mazā tilpuma pieprasījums veido jau 7% no kopējā "Valmiermuižas alus" pudelēs pārdošanas apjoma.

Pērn par 34% pieaudzis pieprasījums pēc "Valmiermuižas degalus", ar ko alus baudītājus pārsteidz Latvijas restorāni un ko ārvalstu viesi kā gardu dāvanu pārved mājās – tas iemantojis augošu popularitāti lidostas "Rīga" veikalos. "Valmiermuižas alus" 2018. gadā uzsāka arī Vidzemes mazo darītāju "Tālavas sidra" un "Zilver" vīnu piegādi, lai tos padarītu plašāk pieejamus restorāniem un bāriem visā Latvijā, popularizējot Latvijas amata brūvējumu garšas.

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras. Alus darītava izveidota 2009. gada pavasarī. 100% "Valmiermuižas alus" darītavas kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kas dibināts ar nolūku attīstīt zīmolu "Valmiermuiža" ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt "Valmiermuižas alus" eksportu. 60% fonda daļu pieder Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!