Foto: stock.xchng

Jaunā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanas procedūra, tostarp, kases aparātu un sistēmu pārprogrammēšana, noritējusi nesasteigti un negaidītas problēmas nav radušās, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Danusēvičs sacīja, ka mazie veikali lielo preču pārcenošanu patlaban atstājuši uz vēlāku laiku, kad tiks veikta preču nomaiņa. Lielie tirgotāji ir pircējiem paziņojuši par termiņiem, kādā pārcenošana tiks veikta, bet mazie pārcenošanu veiks bez šādiem paziņojumiem.

Danusēvičs atzina, ka visa procedūra šoreiz risinājusies nesasteigti. Valsts ieņēmumu dienests jau laikus paziņojis par nepieciešamību pārprogrammēt kases aparātus un tas arī visiem tirgotājiem laikus esot izdevies. Neviens patlaban neesot sūdzējies par to, ka pārprogrammēšana nebūtu izdevusies.

Attiecībā uz pārrobežu tirdzniecību, Danusēvičs lēsa, ka PVN likmju izmaiņas tomēr neveicināšot to, ka Igaunijas kaimiņi dosies iepirkties, piemēram uz Valku, jo šajā gadījumā, viņiem tas esot patriotisma jautājums.

Tirdzniecības tīkla SIA "Rimi Latvija" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa sacīja, ka svētdien visos veikalos notiek cenu zīmju nomaiņa. Daļai cenu zīmes ir jau nomainītas, bet daļai preču zīmju nomaiņa vēl turpinās. Veikali cer šo procesu pabeigt līdz vakaram, bet ja kādas "astes" vēl būs palikušas vai tiks pamanītas kādas neatbilstības, tad cenu zīmju nomaiņa turpināsies rīt.

Eniņa atzīmēja, ka ir svarīgi saprast, ka kases sistēmā jau ir ieprogrammēts jaunais PVN, tāpēc vienīgās problēmas varētu veidoties attiecībā uz cenas zīmi pie produkta vai preces.

Viņas vērtējumā, paši pircēji šīs izmaiņas uztverot dažādi - daži esot vairāk iedziļinājušies nodokļa likmju izmaiņās, daži nē, taču kopumā viņi esot priecīgi par cenu samazinājumu.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš sacīja, ka preču cenu zīmju nomaiņa, kā jau iepriekš prognozēts, prasīšot ilgāku laiku un pakāpeniski turpināšoties vēl dažas dienas. Uzņēmumam kopumā nepieciešams pārcenot ap 25 000 dažādu preču un pārcenošana vispirms tiekot veikta svaigajiem produktiem - maizei, pienam, gaļai, zivīm un tikai pēc tam tiekot mainītas cenu zīmes, piemēram, retāk pirktajai sadzīves ķīmijai.

Arī Andiņš apliecināja, ka "Maxima Latvija" veikalos pircējiem nekādas problēmas saistībā ar cenu maiņu neesot radušās un kopumā iedzīvotāji šoreiz bijuši labi informēti par gaidāmajām izmaiņām.

Jau ziņots, ka no svētdienas Latvijā par vienu procenta punktu - no līdzšinējiem 22% uz 21% - tiek samazināta pamata PVN likme.

PVN standartlikme tiek samazināta, lai tuvinātu PVN likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem, skaidro Finanšu ministrija (FM).

Patlaban Lietuvā PVN standartlikme ir 21%, Igaunijā - 20%.

Lai PVN pamata likmes samazināšana līdz 21% atspoguļotos arī cenās, valdība iepriekš parakstīja sadarbības memorandu ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija norādījusi, ka, samazinot PVN likmi no 22% uz 21%, autovadītāji Latvijā gadā degvielas tēriņos ietaupīs aptuveni 10 miljonus latu.

Tirdzniecības tīkla "Maxima" pārstāvis Ivars Andiņš iepriekš informēja, ka līdz ar PVN likmes samazināšanu "Maxima" pazeminās cenas aptuveni 25 000 dažādu preču. Lielveikalu tīklam "Maxima" preču zīmju nomaiņa, kases aparātu pārprogrammēšana un citu pasākumu veikšana, kas saistīti ar pāreju uz samazināto PVN likmi, izmaksās aptuveni 110 000 latu, informēja Andiņš.

Arī SIA "Rimi Latvia" iepriekš informēja, ka no 1.jūlja visām precēm tiks piemērota jaunā PVN likme un cenu samazinājums būs attiecināms uz teju 70% no sortimenta precēm - kopumā vairāk nekā 25 000 dažādu preču, kuru cena ir vismaz viens lats.

Samazinoties PVN likmei, kas tiek piemērota elektroenerģijas patēriņa maksājumiem, tiek samazināts arī elektroenerģijas tarifa mājsaimniecībām maksājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!