Foto: Finanšu ministrija

Trešdien Strasbūrā Eiropas Parlaments (EP) balsojumā apstiprināja rezolūciju par Latvijas pievienošanos eirozonai. Tajā tiek atbalstīta Latvijas pievienošanās Eiropas vienotajai valūtai. Rezolūcijā kā brīdinājums un rekomendācija tika uzsvērta nepieciešamība Latvijai samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru un ievērojamo enerģētisko atkarību.

Par balsoja 613 EP deputāti, pret balsoja 67, bet 29 atturējās.

"Latvija ieguldījusi ievērojamas pūles krīzes pārvarēšanā un esmu gandarīts apsveikt to ar pievienošanos eirozonai 2014. gada 1.janvārī", teica par ieteikuma sagatavošanu atbildīgais EP deputāts Burkhards Balcs, kura uzrunu pavadīja plaši deputātu aplausi.

Deputāti ziņojumā atzinīgi vērtē "Latvijas tautas ārkārtējās pūles, lai pārvarētu finanšu krīzi" un to, ka Latvija "ir atgriezusies uz konkurētspējas un izaugsmes ceļa". Tomēr, atsaucoties uz Eiropas Centrālās Bankas paustajām bažām, deputāti aicina Latviju turpināt īstenot uzsāktās reformas, stiprināt ekonomiskās pārvaldības struktūras un mazināt ēnu ekonomikas ietekmi.

EP deputāti aicina Latvijas valdību novērst strukturālos trūkumus darba tirgū, kā arī novērst augsto nabadzības līmeni un aizvien pieaugošo ienākumu nevienlīdzību. Īpaši stingri vajadzētu arī uzraudzīt bankas, kas Latvijā apkalpo nerezidentu noguldījumus, saka Eiropas Parlaments.

Atzinumā secināts, ka cenu stabilitāte Latvijā ir ļoti atkarīga no patēriņa preču cenu dinamikas, īpaši no enerģijas, ko importē no viena avota. Latvijai arī būtu jācenšas uzlabot pašlaik zemo energoefektivitāti. Noslēgumā EP deputāti pauž bažas par zemo Latvijas iedzīvotāju atbalstu eiro ieviešanai un aicina Latvijas valdību un iestādes izvērst aktīvāku komunikāciju ar Latvijas iedzīvotājiem, lai nodrošinātu lielāku publisko atbalstu.

Eiropas Parlamentam ir konsultatīva loma attiecībā uz dalībvalstu "eirozonas gatavības" novērtēšanu. Galīgo lēmumu par euro ieviešanu Latvijā pieņems Eiropas dalībvalstu ES finanšu ministri 9.jūlija sanāksmē.

Ziņojumu, kuru trešdien rezolūcijā atbalstīja EP, izstrādāja EP deputāts Burkhards Balcs. Ziņojuma autors atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK) jūnijā sniegto pozitīvo vērtējumu konverģences ziņojumā, kas parāda Latvijas gatavību pievienoties eiro valstu klubam.

Lai sagatavotu ziņojumu par Latvijas gatavību ieviest eiro, Balcs maija beigās Rīgā tikās ar valsts un organizāciju pārstāvjiem, ekspertiem un viedokļu līderiem, kuri ir gan pozitīvi, gan negatīvi noskaņoti par eiro ieviešanu Latvijā.

Rezolūcijas paskaidrojošajā daļā norādīts, ka Latvijas gadījumā lielākās bažas sagādā iedzīvotāju zemais un mērenais atbalsts eiro ieviešanai. Saskaņā ar "Eurobarometer" aptauju iedzīvotāji visvairāk satraucas par iespēju zaudēt nacionālo identitāti, kontroli pār valsts finansēm un pārejas laikā ļaunprātīgu cenu noteikšanu.

Rezolūcijā arī pieminēts Latvijas finanšu sektors un uzsvērts, ka valstij jānodrošina banku stabilitāte. Rezolūcijā minēts, ka sevišķi būtiski ir palielināt nerezidentu segmentā strādājošo banku uzraudzību.

EP ir konsultatīva loma uz dalībvalstu "eirozonas gatavības" novērtēšanu. Šis konsultatīvias atbalsts ir priekšpēdējais Latvijas solis ceļā uz eiro ieviešanu.

Strasbūrā EP plenārsesiju apmeklēja arī Finanšu ministrs Andris Vilks (V), kuram trešdien paredzēta tikšanās ar EP prezidentu Martinu Šulcu un citām augstām ES amatpersonām.

Pēc tikšanās ar Šulcu, Vilks sacīja, "Tiekoties ar EP prezidentu un komiteju pārstāvjiem, guvu pārliecību, ka Latvija būs nopietns sadarbības partneris eirozonas valstu saimē. Ar ieguldīto darbu un pašreizējo izaugsmes modeli esam izvirzījušies ES valstu priekšgalā un šo pozīciju noturēt palīdzēs arī pilnīga iekļaušanās starp eirozonas valstīm."

Pēc Latvijai pieņemtā pozitīvā lēmuma, savā "Twitter" kontā Vilks raksta:


Savukārt intervijā Latvijas Radio (LR) Vilks norāda, ka "EP atbalsts par Latvijas pievienošanos eirozonai būs laba ziņa visai gan mūsu valstij, gan ES kopumā, jo tā ir izslāpusi pēc pozitīvām ziņām saistībā ar eiro."

Jau vēstīts, ka pagājušonedēļ arī  ES valstu un valdību līderi Briselē atbalstīja Latvijas dalību eirozonā. Tas bija viens no pēdējiem soļiem, lai varētu teikt, ka Latvija ir izgājusi visu Eiropas gaiteņu garo birokrātisko ceļu un uzņemta eirozonā.

ES finanšu ministri galīgo lēmumu par "zaļo gaismu" pieņems 9.jūlijā.

Latvija gatavojas pievienoties eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!