Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc situācijas šā gada 22.augustā, tirdzniecības nozarē darbojās 3515 uzņēmumi, kam ir piešķirtas fiktīva uzņēmuma pazīmes. Tas nozīmē, ka 44,5 % no visiem uzņēmumiem, kam ir piešķirtas fiktīva uzņēmuma pazīmes, darbojas tieši tirdzniecības nozarē un fiktīvo uzņēmumu īpatsvars sasniedz 7,8 % no visiem vairāk nekā 52,5 tūkstošiem nozares uzņēmumu.

Pie šāda secinājuma, gatavojot analītisko apskatu par tirdzniecības nozari, nonācis Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbilstoši VID datiem, 2012. gadā 1792 tirdzniecības nozarē strādājoši komersanti savās PVN deklarācijās ir iekļāvuši darījumu partnerus, kas atbilst fiktīva uzņēmuma pazīmei. Kopējā šo uzņēmumu pieprasītā PVN priekšnodokļa summa ir iespaidīga - 534,24 miljoni latu.

Tāpat, analizējot tirdzniecības nozares komersantu iesniegtās nodokļu deklarācijas, VID konstatējis, ka 1178 uzņēmumu kopējā nedeklarētā darījumu vērtība ir 243,35 miljoni latu.

Tas konstatēts, pamatojoties uz citu nodokļu maksātāju iesniegtajām deklarācijām, kuru deklarētās iegādes no tirdzniecības uzņēmumiem par minēto summu, proti, 243,35 miljoniem latu pārsniedza pašu tirgotāju deklarētos ieņēmumus no preču realizācijas.

Šā gada augusta vidū tirdzniecības nozarē darbojās kopumā 52 561 nodokļu maksātājs jeb 16,9 % no visiem Latvijā reģistrētajiem nodokļu maksātājiem.

Nozarē nodarbināti 18,9% darba ņēmēju jeb 147 460 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!