Foto: LETA

Nereti nozaru asociācijas, parakstot ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) vienošanos par godīgas konkurences un nodokļu nomaksas veicināšanu, cerējušas, ka VID tām par labu skārtos tirgu, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā par ēnu ekonomiku atzina VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Līdz šim VID šādas vienošanās ir parakstījis ar 15 uzņēmēju organizācijām. Pēc Pētersones teiktā, visas vienošanās nav vienādas, jo katra nozare atšķiras. Tāpat ir nozares, kuras aktīvāk sadarbojas ar VID, ir arī tādas, ar kurām sarunas nav tik aktīvas.

"Lai sadarbība nebūtu tikai uz papīra, ir svarīga abu pušu iesaiste, savstarpēja izpratne un vēlme kopīgi strādāt. VID šīs vienošanās neslēdz ķeksīša pēc," uzsvēra VID vadītāja.

Pētersone norāda arī uz parakstīto vienošanos negatīvajiem aspektiem, piemēram, daļa asociāciju bija iedomājušās, ka VID iesaistīsies tirgū un piepalīdzēs tirgu sakārtot. "VID izvērtē jebkuru informāciju, ko saņem no asociāciju biedriem. Tajā pašā laikā VID cenšas strādāt tā, lai uzņēmēji iestādi neiesaistītu savās spēlēs," piebilda ieņēmumu dienesta ģenerālsekretāre.

Pētersones vērtējumā, parakstot vienošanos ar nozarēm, VID ir ieguvējs. Kā veiksmīgu sadarbības partneri VID vadītāja minēja Auto asociāciju, kas rīkojusi VID darbiniekiem apmācības, ir rīkotas pārrunas par VID iesaisti nozares uzraudzībā utt. Tāpat laba sadarbība bijusi ar Būvmateriālu ražotāju asociāciju. Savukārt mazāk aktīva sadarbība pēc vienošanos par sadarbību VID ir ar Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju. Tā sākusies aktīvi, taču patlaban vairs puses tik aktīvi vairs nesadarbojas.

Jau ziņots, ka līdz šim VID parakstījis vienošanos ar 15 nozaru asociācijām, lai kopīgi cīnītos ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu algām", kā arī veicinātu godīgas konkurences apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!