Foto: F64
Covid-19 vīruss kļūst tikai bīstamāks gados jaunākiem cilvēkiem, to intervijā "Delfi plus" šonedēļ sacījusi Sabiedrības veselības speciāliste Anda Ķīvīte-Urtāne. Pētniece apstiprinājusi, ka vīruss tik ātri nepazudīs un jārēķinās, ka arī nākamgad rudens pasākumi ar cilvēku pulcēšanos varētu būt "norakstāmi".

Taujāta par vīrusa bīstamību jaunāka gada gājuma cilvēkiem, eksperte ir skaudra: "Es teiktu, ka tas jau šobrīd ir gana bīstams bērniem. Kāpēc bērnu vakcinācija ir svarīga? Tāpēc, ka bērni joprojām ir tas pārneses mehānisms – viņi ir tie, kuri skolās, bērnudārzos, pulciņos, sporta pasākumos ļoti daudz tiekas viens ar otru. Pat ja vecāki strādā no mājām un nekur neiet, bērni viņiem atnesīs [vīrusu] mājās," sacījusi Ķīvīte-Urtāne.

Eksperte apliecinājusi, ka viņas paziņu lokā cilvēki gaidot, kad beidzot būs vakcīnas bērniem no piecu līdz 11 gadu vecumam.

"Viņi to patiešām gaida, jo pašiem bērniem ir hroniskas slimības, piemēram, astma vai diabēts. Otrkārt, mums ir arī publikācijas ar Latvijas datiem par bērnu garo Covid-19. Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai kopā ar RSU ir unikāls pētījums, kurā vairākus mēnešus sekots līdzi gandrīz 250 bērniem, kuriem bijis diagnosticēts Covid-19. Arī tiem bērniem, kuri ir slimojuši viegli – bez simptomiem vai ar vājiem simptomiem, ir novērojamas garā Covid-19 sekas, piemēram, hronisks nogurums, kognitīvi traucējumi. 45% pētījumā iekļauto bērnu bija vismaz viens simptoms vēl trīs mēnešus pēc Covid-19 diagnosticēšanas," stāsta eksperte.

"Es esmu mamma, man ir trīs bērni, un es, goda vārds, varu pateikt – tiklīdz viņiem būs iespēja, [viņi tiks vakcinēti]. Covid-19 ir laimes spēle – ir trīsdesmitgadnieks, kurš izslimo viegli, un viss viņam ir kārtībā, un mēs tajos pašos "Delfos" redzam stāstu par 30+ cilvēku, kurš aiziet mūžībā bez jebkādām blakus saslimšanām. Ar bērniem ir tieši tas pats. Es neriskēšu ar savu bērnu veselību," stāsta eksperte.

Taujāta, vai ir dati, kuros salīdzināta varbūtība bērniem saslimt ar garo Covid-19 ar iespēju tikt pie vakcīnas blaknēm, viņa uzvērusi, ka tie cipari ir nesalīdzināmi. Varbūtēju visa veida blakņu iespējamība vakcīnām kopumā ir 0,18%, bet iespēja bērniem saslimt ar garo Covid-19, kā mēs redzam, ir nesalīdzināmi augstāka.

Pilnu interviju ar ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemoloģijas katedras asociētā profesore un RSU Sabiedrības veselības institūta direktori Ķīvīti-Urtāni iespējams izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!