Foto: Shutterstock
Kaut gan pēdējo gadu laikā vidējais algu līmenis valstī ir paaugstinājies, iedzīvotāji uz Latvijas ekonomisko situāciju joprojām raugās pesimistiski, liecina "Baltic International Bank Latvijas barometra" jūnijā veiktā pētījuma rezultāti.

Vērtējot tagadējo Latvijas ekonomisko situāciju, tikai 2% aptaujāto atzina to par labu, bet 53% respondentu uzskata, ka Latvijas ekonomiskais stāvoklis ir slikts. Iegūtos rezultātus salīdzinot ar maija rādītājiem, novērojams indeksa kritums par sešiem punktiem.

"Baltic International Bank Latvijas barometra" jūnijā veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka, salīdzinot ar maiju, iedzīvotāju kopējais noskaņojums ir pasliktinājies. Kritiskāk tiek vērtēta gan tagadnes, gan nākotnes situācija. Visbūtiskāk pasliktinājies valdības darba vērtējums, kura indekss krities par veseliem 12 punktiem.

Arī jautājumā par ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli 32% pētījuma dalībnieku to vērtē kritiski, bet tikai 12% atzīst par pozitīvu. Indeksa kritums ir par trim punktiem.

Kā liecina pētījuma rezultāti, attiecībā uz Latvijas nākotnes situāciju iedzīvotājiem prognozes ir nemainīgas. Respondenti uz Latvijas ekonomisko stāvokli arī nākotnē raugās pesimistiski, taču viedoklis par ģimenes ekonomiskā stāvokļa iespējamu uzlabošanos nākotnē ir nedaudz cerīgāks.

Vērtējot Latvijas ekonomikas prognozes pēc gada, optimismu pauda 15%, bet pretējās domās bija 21% aptaujāto, kuri uz uzlabojumiem nākotnē necer. Savukārt, raugoties uz ģimenes ekonomisko situāciju, 11% izteica viedokli par situācijas iespējamu pasliktināšanos. Tikmēr lielākā daļa jeb 32% pauda optimistisku viedokli, izsakot prognozes, ka ekonomiskā situācija ģimenē varētu uzlaboties. Mēnesi iepriekš šis indekss tomēr bija par diviem punktiem augstāks.

"Baltic International Bank barometra" pētījuma otrajā daļā tika noskaidroti iedzīvotāju naudas tērēšanas un taupīšanas, preču iegādes un patēriņa paradumi, kā arī uzskati par Latvijā ražotiem produktiem. Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi par rādītājiem tiks publiskoti 26.jūlijā.

Pētījuma rezultātus komentē Centrālās statistikas pārvaldes Darba samaksas statistikas daļas vadītāja Lija Luste, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis, "Orkla Foods Latvija" mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne, Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks Valts Kalninš, sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" sociālo un politisko projektu direktore Ieva Strode un citi eksperti.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!