Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā pēdējā mēneša laikā tika piedzīvots cenu kritums degvielas mazumtirdzniecībā un 95.markas benzīna cena kritās par pieciem līdz četriem centiem litrā, bet dīzeļdegvielas cena par trim centiem litrā, turklāt kritums tirgotāju tīklos ir līdzīgs, biznesa portālam "Nozare.lv" norāda "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš.

Kā skaidro uzņēmuma vadītājs, cenu izmaiņas ir skaidrojams ar naftas produktu cenu svārstībām starptautiskajās biržās, uz ko attiecīgi reaģē arī mazumtirgotāji. Līdz ar to apjoms, par kādu tiek samazināta degvielas mazumtirdzniecības cena, "Virši-A" un citās degvielas uzpildes stacijās ir līdzīgs.

Kā skaidro Riekstiņš, šī gada jūnija beigās tika piedzīvots straujš naftas produktu cenu kāpums starptautiskajās biržās, līdz ar to pieauga arī degvielas mazumtirdzniecības cenas jūlijā. Cenu kāpumu izraisīja ķēdes reakcija pēc karadarbības notikumiem Irākā - bija pamatotas bažas, ka pēc islāmistu uzbrukumiem lielākajām Irākas pilsētām un kontroles pārņemšanas galvenajās naftas ieguves vietās, pasaules tirgū varētu samazināties naftas produktu piedāvājums.

"Taču šodien ir redzams, ka šīs bažas neapstiprinājās un tika novērots naftas produktu cenas kritums biržās, kas attiecīgi arī Latvijā pēc dažām nedēļām ir jūtams pakāpeniskā degvielas mazumtirdzniecības cenu kritumā," situāciju skaidro Riekstiņš.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" apliecina arī "Neste Latvija" mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis, pēdējo nedēļu laikā benzīna cenas "Neste Oil" degvielas uzpildes stacijās ir samazinājušas par pieciem centiem, arī dīzeļdegvielas cenas esot samazinājušās un pašlaik ir šī gada zemākajā līmenī.

Kā ziņots, arī "Statoil Fuel & Retail Latvia" ("Statoil") tīklā pēdējā mēneša laikā benzīna cenas ir samazinājušās par pieciem centiem un dīzeļdegvielas cenas par trim centiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma degvielas produktu attīstības direktors Viesturs Astičs.

Viņš skaidroja, ka vidējā benzīna cena šobrīd ir 1,334 eiro litrā ar pievienotās vērtības nodokli, savukārt dīzeļdegvielas cena ir 1,284 eiro litrā.

Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū trešdien piedzīvojušas kritumu, "Brent" jēlnaftas cenai samazinoties līdz gada laikā zemākajam līmenim saistībā ar prognozēm par vāju naftas pieprasījumu.

Londonas "Brent" jēlnaftas cena septembra piegādēm trešdien dienas vidus tirdzniecības sesijā uz brīdi nokritās līdz 102,37 ASV dolāriem (76,7 eiro) par barelu, kas ir zemākais līmenis kopš pērnā gada jūlija.

Tirdzniecības turpinājumā "Brent" jēlnaftas cena pakāpās līdz 102,9 dolāriem (77,1 eiro) par barelu, kas ir par 0,12 dolāriem mazāk salīdzinājumā ar cenu biržas slēgšanās brīdī otrdien.

Savukārt ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) samazinājusies par 0,13 ASV dolāriem - līdz 97,24 ASV dolāriem (72,86 eiro) par barelu.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) otrdien samazināja globālā naftas pieprasījuma pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar nestabilu globālās ekonomikas izaugsmi, kas negatīvi ietekmē naftas pieprasījumu un cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!