Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā grozīja likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas paredz atbrīvot no nodokļa dāvinājuma saņēmējus, ja dāvinājums vai ziedojums paredzēts medicīnas un ārstniecības pakalpojumiem un augstākās un profesionālās izglītības iegūšanai.

Par nobalsoja 89 deputāti, nevienam nebalsojot pret un neatturoties.

Likums turpmāk paredzēs, ka ar IIN neapliek dāvanas no fiziskajām personām neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība, ja dāvinājums paredzēts un maksātājs to izlieto, lai segtu savus izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumiem par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas.

Tāpat ar IIN neapliks dāvinājumu, ja tas paredzēts un maksātājs to izlieto, lai segtu savus izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas.

Šie sākotnējie priekšlikumi tagad gan ir papildināti ar nosacījumu, ka paredzētais dāvinājums tiek saņemts tikai bezskaidras naudas norēķinu veidā un tā izlietošanu izglītībai vai ārstniecībai dāvinājuma saņēmējs pamato ar dokumentiem.

Nepieciešamie dokumenti ir: ārsta norīkojums vai slēdziens, kas apliecina ārstniecības nepieciešamību un ir maksātāja rīcībā sākot ar dienu, kad dāvinājums saņemts; attaisnojuma dokumenti, kas apliecina dāvinājuma summas izlietošanu divu gadu laikā no dāvinājuma saņemšanas dienas norādītajam izglītības vai ārstniecības mērķim.

Likumā turpmāk paredzēts arī, ka palīdzība naudā, kas saņemta no sabiedriskā labuma organizācijas ārstniecības izdevumu segšanai, gada apliekamajā ienākumā netiek ietverta un ar nodokli netiek aplikta, ja attiecīgās summas izlietojums ārstniecības mērķiem ir apliecināts ar attaisnojuma dokumentiem, ko uzglabā sabiedriskā labuma organizācija.

Jau ziņots, ka likumprojektu iesniegusī Tautas partija anotācijā norāda, ka ekonomisko grūtību apstākļos cilvēku savstarpējā solidaritāte ir ļoti svarīga. Par to, cik sabiedrībai plaši un aktīvi iesaistās palīdzības pasākumos, liecinot lielais atbalsts daudzām labdarības un ziedošanas akcijām. Taču pašreizējā likumdošana paredz būtiskus apgrūtinājumus ļaudīm, kam šī palīdzība paredzēta – personām, kas saņem ziedojumus un dāvinājumus, kas pārsniedz 1000 latu, par tiem jāmaksā pilna IIN likme – 26 procenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!