Foto: PantherMedia/Scanpix

Finanšu ministrija (FM) vērtēs priekšlikumu atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem un medicīnisko iekārtu piegādēm, tādējādi veselības nozare varētu iegūt papildus 83 miljonus eiro. FM sola, ka tādējādi "medikamentu gala cenas netiks ietekmētas".

Ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē tika uzklausīts Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) priekšlikums lūgt FM izvērtēt samazinātās PVN likmes atcelšanu medikamentu un medicīnisko iekārtu piegādēm, ar nosacījumu, ka iegūtais finansējums pilnībā tiks novirzīts veselības nozarei.

Finanšu ministres Danas Reizniece-Ozolas (ZZS) padomnieks Jurijs Spiridonovs NTSP biedrus informēja, ka pēc LDDK priekšlikuma saņemšanas FM vērsusies pēc informācijas Valsts ieņēmumu dienestā un secināja, ka no samazinātajām PVN likmēm medikamentiem būtībā iegūstot tikai zāļu tirgotāji.

Spiridonovs solīja, ka FM kopā ar Veselības ministriju tuvāko nedēļu laikā izvērtēs LDDK priekšlikumu, bet jau sākotnējie aprēķini liecinot, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem veselības nozarei nodrošinātu papildu 83 miljonus eiro.

Pēc NTSP sēdes Spiridonovs žurnālistiem uzsvēra, ka samazināto PVN likmju atcelšana medikamentiem necels medikamentu gala cenu. "Lai zāļu cena nepieaugtu, mainīsim zāļu uzcenojuma politiku aptiekās, ko nosaka īpaši Ministru kabineta noteikumi," informēja FM pārstāvis.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns pēc NTSP sēdes žurnālistiem atzina, ka arodbiedrības ir gatavas apsvērt LDDK piedāvājumu. "Galvenais, lai pēc šīs reformas nekāptu medikamentu cenas. Pēc FM šodien sniegtajiem argumentiem, izskatās, ka tas ir reāli," sacīja Baldzēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!