Foto: Shutterstock

Otrdien Ministru kabinets apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkojuma projektu "Par atbalstītajiem augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem valsts budžeta finansējuma piešķiršanai, kas saistīti ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu", informē VARAM.

Augstas gatavības investīciju projektiem pašvaldībām jau šogad būs pieejami vairāk nekā 27 miljoni eiro.

Izvērtējot 83 iesniegtos projektus, kopā atbalstīts 21 projekts Rīgas pilsētā, Valmieras pilsētā, Smiltenes novadā, Ogres novadā, Daugavpils pilsētā, Ventspils pilsētā, Gulbenes novadā, Rēzeknes pilsētā, Alūksnes novadā, Stopiņu novadā, Jelgavas pilsētā, Siguldas novadā, Vecumnieku novadā, Tukuma novadā, Talsu novadā, Valkas novadā.

Kopējais valsts budžeta finansējums šiem projektiem paredzēts 50 931 583 eiro: 2021. gadā 27 150 000 eiro, savukārt 2022. gadā – 23 781 583 eiro apmērā.

Šī gada finansējums plānots no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", savukārt finansējums 2022. gadam tiks iestrādāts VARAM budžetā, gatavojot 2022.gada valsts budžeta projektu.

"Stipras un uz attīstību vērstas pašvaldības ir visas valsts kopējās izaugsmes pamatā. Lielu un jau augstas gatavības investīciju projektu īstenošana, īpaši sarežģītajos Covid-19 radītās ietekmes apstākļos, ir izaicinājums, kur valsts kā spēcīgs partneris var sniegt pašvaldībām nepieciešamo atbalstu. Esam atbalstījuši 21 projektu dažādās pašvaldībās Latvijā, kur šogad un nākamgad kopā valsts finansējums paredzēts vairāk nekā 50 miljonu apmērā. Tas nozīmē gan darba iespējas iedzīvotājiem un uzņēmējiem, gan pašvaldību attīstībai nozīmīgu un sabiedrībai nepieciešamu projektu drīzu īstenošanu. Ņemot vērā lielo pašvaldību interesi, saskatām nepieciešamību spriest par šādas programmu turpināšanu," saka ministrs Artūrs Toms Plešs.

Pašvaldības projektus varēja pieteikt diviem mērķiem: pašvaldību pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem; Rīgas Austrumu maģistrāles posma izbūves otrajai kārtai.

Projektu būtiskākie kritēriji bija to augstā gatavība un īstenošanas uzsākšana vai pabeigšana 2021.gādā, kā arī būtiska bija projekta rezultātu ilgtspējas nodrošināšana pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!