Foto: DELFI Aculiecinieks
Ne visi tirgotāji pēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājuma par 1% ir mainījuši cenas. To, salīdzinot nejauši izvēlētu pārtikas un nepārtikas preču cenas, secinājis laikraksts "Dienas bizness".

Preču cenas salīdzinātas divos veikalos Purvciemā - "Rimi" un "Maxima". Tajos cenas līdz ar nodokļa izmaiņām uz leju ir koriģētas atsevišķiem produktiem, taču ne visām precēm. Piemēram, preču cenas zem lata, kā arī iepriekš stāstīts, palikušas nemainīgas arī pēc PVN samazināšanas.

Taču precēm, kuru cena ir virs lata, pavērusies cita situācija. "Rimi" samazinātas cenas "Laimas" konfektēm un konjakam "Remy Martin VSOP", taču, piemēram, ne "Nivea" dušas želejai. Savukārt veikalā "Maxima" cena samazināta kafijai "Merrild" un cūkgaļas karbonādei, kamēr cena konjakam "Hennessy VS" un "Manland" džinsu biksēm palikusi nemainīga, novērojumus izklāsta "Dienas bizness".

"Rimi Latvia" pārstāve Zane Eniņa laikrakstam paskaidrojusi, ka "Rimi" un "Supernetto" veikalos ir pabeigta pāreja uz PVN likmi 21% apmērā. Preču apjoms, kurām bija jānomaina cenas, bija ļoti liels - vairāk nekā 25 tūkstoši preču. "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš DB atzina, ka šis process izmaksās ap 110 tūkstošiem latu.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka jau iepriekš lielveikalu tīkls skaidroja – līdz ar PVN likmes samazināšanu no 22% uz 21% cenas netiks samazinātas precēm, kuras maksā mazāk par vienu latu. Tāpat tās netiks samazinātas, piemēram, grāmatām un bērnu pārtikai, kam jau pašlaik tiek piemērota pazemināta 12 procentu PVN likme, ko, pašreizējās izmaiņas neskar; atsevišķām rūpniecības precēm, kurām cenas netika paaugstinātas laikā, kad valsts palielināja PVN likmes; kā arī precēm, kam izmainījušās piegādātāju cenas.

Tieši priekšpēdējā preču kategorijā, kurā kopumā gan ietilpst apgrozījuma ziņā tikai 4% no visām "Maxima" precēm, ir laikraksta korespondenta pieminētās džinsu bikses.

Jau vēstīts, ka no 1.jūlija PVN likme samazināta no 22 līdz 21%.

Jaunā PVN ieviešanas procedūra, tostarp, kases aparātu un sistēmu pārprogrammēšana, noritējusi nesasteigti un negaidītas problēmas nav radušās, norādījis Latvijas Tirgotāju asociācijas(LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!