Foto: F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija apņemas uzklausīt nozaru bažas par 2021. gada budžetu un gaidāmajām izmaiņām nodokļos.

Trešdien komisijā notika diskusijas par atbalsta pasākumiem Covid-19 seku pārvarēšanai un nākotnes perspektīvām, pieskaroties arī jautājumiem par 2021. gada budžetu un iecerētajām izmaiņām nodokļos.

Kultūras institūciju pārstāvji deputātiem pauda bažas par valdības apņemšanos viest izmaiņas autoratlīdzību regulējumā, piebilstot, ka šo izmaiņu izstrādē nav notikušas diskusijas ar kultūras nozari. Savukārt tūrisma nozares pārstāvji informēja par problēmām saņemt valsts atbalstu Covid-19 pandēmijas radīto negatīvo seku mazināšanai.

Diskusijā par plānotajām izmaiņām autoratlīdzību regulējumā, komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP) kliedēja atsevišķu runātāju bažas, uzsverot, ka izmaiņas autoratlīdzībās nav izstrādātas ar mērķi "žmiegt māksliniekus". Viņš norādīja, ka ir virkne indivīdu, kuri saņem lielus ienākumus, bet to gūšanas laikā sevi pasniedz kā māksliniekus. "Viņi nodokļos maksā mazāk, nekā viņiem vajadzētu," sacīja Bondars.

Savukārt bijusī finanšu ministre, deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka laikā, kad valda Covid-19 radītā krīze, nav pareizi domāt par nodokļu celšanu, jo tas pasliktināšot situāciju.

"Krīzes laikā palielināt nodokļus ir neprāts. Piedāvātās likmes mikrouzņēmumu nodoklim un autoratlīdzībām ir sliktākas nekā Igaunijā," pauda politiķe.

Reizniece-Ozola piebilda, ka komisijā paustās kultūras iestāžu bažas noderēs, gatavojot deputātu priekšlikumus 20201. gada budžetā.

Savukārt Bondars atzina, ka Budžeta komisija ir tā vieta, kurā puses tiks uzklausītas. "Es nesaku, ka visu varēsim izpildīt simtprocentīgi, jo tad es pats sev radītu nevajadzīgus peļu slazdus," pauda Bondars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!