Foto: Adobe Stock

Čeku loterijā katru ceturksni tiek izraudzītas nozares, ar kuru attaisnojuma dokumentiem var piedalīties īpašā "nozaru izlozē" un katru mēnesi laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā. Šī gada trešajā ceturksnī kā īpašās izvēlētas vairākas nozares, kas saistītas ar atpūtu pie dabas un ūdeņos, Latvijas apceļošanu un maltīšu baudīšanu dažādās ēdināšanas vietās, informē Valsts ieņēmumu dienests.

Šogad no jūlija līdz septembrim čeku loterijas tematiskajās nozarēs piedalās čeki, kvītis un rēķini, kas saņemti šādās nozarēs: izmitināšana viesnīcās, viesu mājās, kempingos un cita veida īslaicīgas apmešanās vietās; restorānu, mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi un izbraukuma ēdināšana pēc pasūtījuma; bāru darbība, kā arī atpūtas un sporta priekšmetu iznomāšana.

"Vasara ir tas laiks, kad mēs dodamies atpūtā pie dabas, iepazīstam mūsu Latvijas pilsētas, apskatām dažādus tūrisma objektus, kā arī izbaudām dažādas sportiskās aktivitātes un ūdens priekus. Tas nozīmē, ka arī apmetamies uz nakti vai ilgāku laiku viesnīcās, kempingos vai viesu mājās. Iepazīstot citas pilsētas vai arī baudot saulainās un siltās dienas pludmalē, mēs parasti maltītes baudām dažādās ēdināšanas vietās, izmēģinām jaunas kafejnīcas un restorānus," norāda VID.

Tieši šīs nozares – izmitināšana, ēdināšanas pakalpojumi, atpūtas un sporta inventāra iznomāšana vērtējamas kā nozares ar augstu ēnu ekonomikas risku. Tajās pastāv lielāka iespēja nesaņemt darījumu apliecinošu dokumentu – čeku, kvīti, biļeti vai rēķinu. Tas nozīmē, ka pastāv arī lielāka varbūtība, ka no gūtās peļņas netiek nomaksāti nodokļi.

Tāpēc 2022. gada trešajā ceturksnī, jūlijā, augustā un septembrī, VID aicina ikvienu pievērst īpašu uzmanību tam, vai pēc samaksas par kempingu, viesnīcu vai viesu māju, kurā apmetamies, vai atpūtas un sporta inventāra iznomāšanu, saņemat darījumu apliecinošu dokumentu. Pārliecinieties, vai saņemat čeku arī pēc restorāna vai kafejnīcas apmeklējuma. Čeks, kvīts, biļete un rēķins ir ne vien oficiāls darījuma apliecinājums, bet arī garantijas dokuments. Un tā ir arī loterijas biļete, lai pretendētu uz čeku loterijas laimestiem.

Čekus, kvītis, biļetes un rēķinus, kas saņemti par jebkuru pirkumu vai pakalpojumu no šo nozaru uzņēmumiem vai tirgotājiem, izlozēsim atsevišķā čeku loterijas izlozē, kurā katru mēnesi trīs laimētāji saņems naudas balvas 500 eiro apmērā.

Tematiskās nozares kopš pērnā gada aprīļa tiek izraudzītas, lai pievērstu iedzīvotāju uzmanību nozarēm ar īpaši augstu ēnu ekonomikas risku. Tās izvēloties, tiek ņemta vērā VID rīcībā esošā informācija, piemēram, nedeklarētās darba samaksas īpatsvars, riskanto uzņēmumu īpatsvars nozarē, līdz šim čeku loterijā reģistrēto maksājumu apliecinošos dokumentu skaits u.c. Tiek izvērtēti arī ārējās vides faktori, piemēram, nozaru aktualitāte tematiskā ceturkšņa laikā.

Loterijas dalībniekiem ik mēnesi ir iespēja pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5 000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā, bet ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiek izlozētas tikai starp nozares čekiem. Katru mēnesi tiek izlozētas ne tikai naudas balvas, bet arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!