Valdība ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstījusi 10 deputātu priekšlikumus par izmaiņām nākamā gada valsts budžetā. Kopumā deputāti iesniedza 431 priekšlikumu nākamā gada budžeta projektam.

Lai gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) aicināja neatbalstīt nevienu no deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis aicināja kolēģus atbalstīt 10 priekšlikumus, kas ir saistīti ar izglītības sfēru.

Šadurskis vērsa uzmanību uz to, ka virkne deputātu priekšlikumu ir saistīti ar sportu, savukārt daļa no tiem atbilst Latvijas Nacionālā sporta padomes "lemtā garam".

Viņš aicināja atbalstīt deputātu Imanta Parādnieka (NA), Armanda Krauzes (ZZS) un Edvarda Smiltēna (V) priekšlikumu novirzīt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,55 miljonus eiro olimpiskā centra "Ventspils" sporta infrastruktūras attīstības projektam, 1,55 miljonus eiro slēgto tenisa kortu celtniecībai Liepājā, 1,1 miljonu eiro Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijai un vieglatlētikas manēžas celtniecībai Valmierā, 0,6 miljonus eiro multifunkcionālās sporta halles būvniecībai Jēkabpilī, 0,6 miljonus eiro Madona biatlona un slēpošanas sporta bāzes "Smeceres sils" attīstīšanai un 0,3 miljonus eiro Bauskas peldbaseina būvniecībai.

Vienlaikus Šadurskis aicināja gandrīz vienu miljonu eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīt Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra attīstības projektam – jaunās paaudzes sensoru programmējamo antenu lauka radioteleskopa stacijas "LOFAR" izveidei. Šo priekšlikumu valsts budžeta projekta otrajam lasījumam iesniedza Augusts Brigmanis (ZZS) un Jānis Upenieks (V).

Izglītības ministrs arī vērsa pārējo kolēģu uzmanību, ka atbalstāms būtu Brigmaņa un Parādnieka priekšlikums novirzīt 1,55 miljonus eiro Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstības nodrošināšana, kā arī Krauzes un Upenieka priekšlikums – teju 0,9 miljonus eiro virzīt Vides izglītības centra izveidei.

Tāpat ministrs aicināja atbalstīt Upenieka priekšlikumu par finansējuma pārdali.

Valdība sekoja Šadurska aicinājumam un visus 10 priekšlikumus atbalstīja. Līdz ar to valdība ceturtdien beidza izskatīt valsts budžetam iesniegtos priekšlikumus.

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 700 priekšlikumu. Otrā lasījuma parlamentāriešu ieteikumiem paredzēto finansējumu mēdz saukt par "deputātu kvotām", jo katras partijas pārstāvjiem atvēlēta noteikta summa.

Valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam. Pēc atzinuma saņemšanas priekšlikumus izvērtēs Saeimas Budžeta komisija.

Saeima par budžetu galīgajā lasījumā lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!