Foto: AP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi 8.februārī panāca vienošanos par bloka daudzgadu budžetu, kas paredz vēsturē pirmo ES izdevumu plāna samazinājumu - par 3,3% līdz 960 miljardiem eiro (672 miljardi latu). Pēc smagajām sarunām budžets vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP), bet tagad ar jaunām ES institūciju domstarpībām tā pieņemšana ir apdraudēta. Ja ķīviņi netiks atrisināti, tad pamatīga cietēja šajā stāstā būs arī Latvija.

Radušos ķīviņus ES politiķi cenšas novērst visiem spēkiem, tāpēc otrdien Briselē uz sarunām sanāks ES finanšu ministri. Latviju sarunās pārstāvēs finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Sākotnējais plāns – EP apstiprina budžetu jūlija sākumā


Foto: AFP/Scanpix

ES daudzgadu budžets ir aptuveni viens procents no visu ES valstu iekšzemes kopprodukta. Latvijai no budžeta pienāktos aptuveni 7,4 miljardi eiro (5,2 miljardi latu).

Balsojums par budžetu EP iepriekš bija paredzēts no 1.līdz 4.jūlijam, taču tagad budžeta apstiprināšana ir apdraudēta. Pirmo reizi EP būs aizklātais balsojums, lai deputāti savā balsojumā varētu justies brīvāki no dalībvalstu valdību spiediena.

Ķīviņu iemesls – EK prasa papildus naudu jau šogad


Foto: DELFI

Marta beigās Eiropas Komisija (EK)  uzstādīja prasību dalībvalstīm 2013.gada budžetā piešķirt papildu 11,2 miljardus eiro (7,8 miljardus latu), kas nepieciešami, lai atmaksātu pērnā gada vēl nenomaksātos  rēķinus.

Vairākas valstis pret šādu iniciatīvu iebilst, atgādinot, ka šāda papildus summa, ko valstīm vajadzētu iemaksāt ES budžetā, ir lielāka nekā visa Kipras glābšanas programma kopā.

EP draudējis, ka ja ES finanšu ministri otrdien nepiekritīs papildus naudu piešķirt, tad varētu tikt iesaldēts ES budžets.

Kas notiek, ja budžetu neapstiprina?


Foto: F64

Ja jūlijā budžetu tomēr neapstiprina, tad budžeta pieņemšana pamatīgi aizkavēsies un tiks izmantota metode, kurā budžets tiks plānots tikai dažiem nākamajiem mēnešiem uz priekšu, kas neļautu dalībvalstīm rēķināties ar budžeta līdzekļiem ilgtermiņā.

Paralēli Eiropas Padome gatavotu jaunu budžeta piedāvājumu, savukārt šī piedāvājuma sagatavošana var ieilgt uz nenosakāmi ilgu laiku.

Iespējamie riski – maksājumu aizkavēšana


Foto: AFP/Scanpix

Ja gadījumā budžets netiek apstiprināts, tad dalībvalstis nevarētu rēķināties ar ES budžeta iemaksām jau no 2014.gada 1.janvāra tādā apmērā kā šobrīd plānots valstu nacionālajos budžetos un nacionālo attīstību plānos. 

Tāpat tiešmaksājumi lauksaimniekiem netiktu rēķināti pēc jaunā budžeta likmes, bet tiktu atstāti iepriekšējā budžeta līmenī.

Ar ko riskē Latvija?


Foto: DELFI

Pēc pašreiz panāktās vienošanās, nākamajā septiņu gadu plānošanas periodā Latvijas ekonomikai no ES budžeta būs pieejami vairāk nekā 7,446 miljardi eiro (5,27 miljardi latu), Kohēzijas finansējums laika posmā no 2014.-2020.gadam būs 4,770 miljardus eiro (3,35 miljardi latu). Tiešajiem maksājumiem laika posmā no 2014.-2020.gadam būs pieejami 1,717 miljardi eiro (1,2 miljardi latu). Vēl 88 miljoni latu paredzēti autoceļiem, kas ir puse no visa Latvijas paredzētā autoceļu finansējuma nākamajam gadam.

Lauku attīstības veicināšanai Latvijai paredzēti 966 miljoni eiro (679 miljoni latu).

Ja EP budžetu neapstiprina, tad visi šie  ES maksājumi Latvijai netiktu izmaksāti pēc jaunajiem 2014. - 2020. gada budžeta nosacījumiem, par kuriem ES līderi vienojās 8.februārī, un kas Latvijai bija izdevīgāki nekā iepriekšējā termiņa budžeta nosacījumi.  2014.gada budžetam piemērotu 2013.gada tēriņu ierobežojumus, kas tiktu pielāgoti atbilstoši inflācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!