Foto: DELFI
Valsts budžeta konsolidācijas darba grupa piektdien nepulcējas, un Finanšu ministrija (FM) pati šobrīd strādā pie papildu priekšlikumiem, kā panākt starptautisko aizdevēju prasīto papildu 50 miljonu latu konsolidāciju šī gada budžetā, jo ar darba grupas "virzienu plānu" to sasniegt nevarēs, portālu "Delfi" informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Jarockis pastāstīja, ka, lai gan darba grupas locekļi to neparakstīja, tās sagatavotais ziņojums ir nodots apspriešanai koalīciju veidojošajiem spēkiem – "Vienotībai" un Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS). Tomēr finanšu ministrs Andris Vilks (V) kā grupas vadītājs secinājis, "ka sagatavotais virzienu plāns īstermiņā nenodrošina nepieciešamo konsolidācijas apjomu," vēsta Jarockis.

Tāpēc FM uz pirmdienas koalīcijas padomes sēdi gatavo gan konkrētus aprēķinus darba grupā izrunātajiem pasākumiem, gan savus priekšlikumus, kur varētu rast budžeta deficīta mazināšanai nepieciešamos līdzekļus, vēsta ministrijas pārstāvis. Jarockis prognozēja, ka piektdien FM darbu pie konsolidācijas priekšlikumiem nepabeigs un turpinās to līdz pirmdienas pēcpusdienā paredzētajai koalīcijas sēdei.

Jau ziņots, ka Vilka vadītajā darba grupā strādā FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele (V), Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins (V), Tieslietu ministrijas padomnieks Gatis Kokins, Saeimas deputāts Didzis Zemmers (ZZS), Liepājas domes izpilddirektora vietnieks, Finanšu pārvaldes vadītājs Ronalds Fricbergs, Ventspils domes pārstāve Inta Komisāre un Banku augstskolas asociētais profesors Jānis Grasis.

Budžeta ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanai vēl par 50 miljoniem latu koalīcijas darba grupa piedāvā mazināt finansējumu valsts pārvaldei, labāk pārraudzīt valsts uzņēmumus, īstenot reformas augstākajā izglītībā un sociālajā jomā, aktīvi cīnīties ar "ēnu ekonomiku", pabeigt "e-veselības" projektu un stingrāk uzraudzīt Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojumu.

Tomēr ZZS pārstāvji darba grupas projektu neparakstīja un tās piedāvātos risinājumus partija kritizē. ZZS līderis Augusts Brigmanis pirmdien darba grupas ieteikumus papildus 50 miljonu latu konsolidācijai šā gada budžetā nosauca par "nožēlojamiem", taču ZZS savu taupības variantu nepiedāvāšot, jo tā nav partijas atbildība – priekšlikumi esot jāgatavo Finanšu ministrijai kā "maka turētājai". Arī labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) portālam "Delfi" pirmdien uzsvēra, ka "ne rīt, ne parīt es neatbalstīšu, lai tiktu samazināti pabalsti".

Savukārt premjers uzskata, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl iespējama diskusija par ieņēmumu no "ēnu ekonomikas" apkarošanas plāna ietekmi uz šā gada Latvijas budžeta konsolidācijas apmēru.

Tikmēr Vilks brīdināja: ja valdība nepanāks vienošanos par 50 miljonu latu konsolidāciju, Latvija "dreifēs", un tas nodarīs ļaunumu gan valsts starptautiskajam tēlam, gan kredītreitingam. Ja ZZS savus konsolidācijas priekšlikumus nesniegs un neparakstīs arī darba grupas piedāvājumu, savu redzējumu piedāvās FM, bet sliktākajā gadījumā būs jāņem talkā Pasaules Bankas ieteikumi 700 miljonu latu "vērtībā", koalīcijā izskatot katru no tiem atsevišķi, iepriekš pieļāva finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji neatzina vairākus šā gada valsts budžetā valdības plānotos un Saeimas atbalstītos ieņēmumu un izdevumu sabalansēšanas pasākumus, un pieprasīja īstenot papildu konsolidācijas pasākumus 50 miljonu latu apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!