Foto: LETA

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) mazināšanas vietā varētu koriģēt uz leju sociālo nodokli, ceturtdien pēc Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Saistībā par iespējamajām izmaiņām nodokļu sistēmā premjerministre stāstīja, ka gaidāmas karstas diskusijas par IIN, kas nākamā gada budžetā ieplānots par vienu procentpunktu zemāks nekā patlaban.

"Iespējams, piedāvāsim adekvātus citus priekšlikumus, piemēram, koriģēt uz leju sociālo nodokli. Savukārt augt varētu akcīzes nodoklis un dabas resursu nodoklis," idejas par iespējamajām izmaiņām nodokļos ieskicēja Straujuma. Tiesa, viņa atturējās komentēt konkrētākas ieceres, jo vēl nav sagatavoti priekšlikumi.

Tomēr Ministru prezidente uzsvēra, ka nodokļus nav plānots būtiski paaugstināt. "Valdība patlaban nediskutē par izmaiņām galvenajos nodokļos," norādīja Straujuma.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone atsaucās uz nodokļu stratēģijā panākto vienošanos, ka jebkādas panāktās vienošanās par izmaiņām nodokļu sistēmā var attiekties tikai uz laika posmu pēc gada. "Piemēram, ja tagad sāksies diskusijas par izmaiņām nodokļos, šīm izmaiņām būtu jāattiecas uz 2017.gadu, nevis nākamo gadu. Uzņēmējiem ir svarīga nodokļu sistēmas caurredzamība un pārredzamība," uzsvēra Meņģelsone.

Kā ziņots, Finanšu ministrija paziņojusi, ka 2016. gada budžeta sagatavošanā būs jāveic konsolidācija 0,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā.

Gan Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), gan finanšu ministrs Jānis Reirs (V) ir vairākkārt apšaubījuši iespēju samazināt IIN likmi par vienu procentpunktu 2016. gadā - no 23% līdz 22%, kā plānots.

Savukārt uzņēmēji par šādu likuma nepildīšanu ir sašutuši - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka valdības iecere nesamazināt IIN līdz 22%, kā tas bija noteikts ar likumu, ir klaja atkāpšanās no saistībām, līdz ar to uzņēmēji nekavējoties aicina valdību uz dialogu par izveidojušos situāciju un turpmāko nodokļu politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!