Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) no visiem iesaistītajiem partneriem saņēmis solījumu, kas 2018. gads būs veselības aprūpes reformu pabeigšanas gads.

Plānots, ka jau nākamgad tiks sākts strādāts pie tā, lai sagatavotos vērienīgai veselības nozares reformai, savukārt 2018. gadā tā tiks īstenota, pēc ārkārtas valdības sēdes ceturtdien teica Kučinskis. Jānorāda, ka jau vairākkārt, veidojot budžetu, veselība minēta kā viena no galvenajām prioritātēm.

Valdība ceturtdien lēma, ka valsts pārņems slimnīcu parādsaistības 170 miljonu eiro apmērā, līdz ar to Veselības ministrija (VM) iegūs papildu finansējumu septiņu miljonu eiro apmērā rindu mazināšanai. Ar līdz šim piešķirto naudu veselībai "pilnu ugunsgrēku nozarē noteikti nevarēs nodzēst", atzina veselības ministre Anda Čakša.

"Noteikti būs iekšēji būs jāskatās, kādā veidā efektīvi organizēt darbu. Jāskatās, kuras reformas mēs varam realizēt pirmās. Man kā ministrei svarīgākais ir pacients, bet, lai pacients tiktu ārstēts, ir vajadzīgi ārsti. Visu laiku jāmēģina sabalansēt ārstu un pacientu intereses," pēc valdības sēdes skaidroja veselības ministre.

"Es ļoti ceru uz sapratni, ka mums ir iedoti skaidri signāli nākamajam gadam," uzsvēra Čakša.

Kā portālu "Delfi" informēja VM, valstij pārņemot valsts galvoto aizdevumu saistības no ārstniecības iestādēm, tiks ievērojami samazināts finansiālais slogs ārstniecības iestādēm un tiks novērsts iespējamais risks, ka ārstniecības iestādes nevarēs nodrošināt aizdevuma un procentu maksājumu atmaksu pilnā apmērā.

"Ārstniecības iestādes varēs pilnvērtīgāk sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, nesamazinot pakalpojumu sniegšanai paredzētos līdzekļus, ar kuriem pretējā gadījumā būtu jānodrošina valsts galvoto aizdevumu saistību segšana," skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Vienlaikus Kučinskis atzina, ka 2018. gada valsts budžeta plānošana nebūs "ne par matu vieglāka". "Es domāju, ka šis darbs tika veikts ļoti mērķtiecīgi," atzinīgi līdz šim paveikto darbu pie nākamā gada valsts budžeta vērtēja Kučinskis. "Darbs tika orientēts uz tām prioritātēm, par kurām valdība bija vienojusies, uzsākot darbu."

"Labā ziņa ir, ka mēs nepatērējām daudz laiku bezjēdzīgām sarunām par to, kas nav iespējams. Mēs virzījāmies uz tām lietām, kuras valdība bija apņēmusies paveikt," pauda premjers.

Pērnā gada novembrī tā laika Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sacīja, ka 2017. gada budžeta projektā prioritātei ir jābūt veselības nozarei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!