Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki paveikuši "diezgan labu darbu" ēnu ekonomikas apkarošanā un nevarētu teikt, ka iecere viņus prēmēt ir nepamatota, sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Krīgers gan norādīja, ka nevar komentēt, vai prēmijām paredzētie 2,27 miljoni latu ir samērīga summa, jo nezina, cik daudz darbinieku plānots prēmēt.

Tomēr kopumā ēnu ekonomikas apkarošanas jomā vēl ir daudz darāmā un īpaši situācija nav uzlabojusies, taču tā nav VID vaina, bet gan valdības neizdarība, uzskata Krīges. Cilvēki nemaksā nodokļus, jo neredz tam atdevi, nauda tiek izlietota nelietderīgi, uzsvēra LBAS vadītājs. Vēl ēnu ekonomiku Latvijā stimulē biznesam nelabvēlīgā vide un liels nodokļu kopējais apjoms, piebilda Krīgers.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā "veiksmīgo cīņu ar ēnu ekonomiku un nodokļu iekasēšanas rezultātus", VID darbinieku motivēšanai plānots piešķirt 2,27 miljonus latu, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti.

Finanšu ministrija (FM) rosina VID darbiniekus prēmēt šā gada novembrī, un tas nepieciešams, lai motivētu VID amatpersonas ieguldījumu nodokļu iekasēšanas un darbības izpildes rādītāju uzlabošanā un muitas politikas īstenošanā, kas sekmējusi ēnu ekonomikas mazināšanos un veicinājusi godīgu konkurenci.

Kā informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis, valsts budžeta deficītu tiešā veidā šo līdzekļu piešķiršana neietekmēs, jo nauda tiks piešķirta no tā apjoma, ko VID šogad ir iekasējis virs plānotā. Tāpat esot jāņem vērā, ka šie 2,27 miljoni latu veidojot tikai 2% no VID šogad virs plāna iekasētajiem līdzekļiem.

VID darbinieku prēmēšanai nepieciešamā finansējuma kopējais apmērs ir 75% no faktiski strādājošo VID darbinieku vidējās mēnešalgas kopsummas atbilstoši VID amatu vietu sarakstam uz 2011.gada 30.septembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!