Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) virzīs izskatīšanai valdībā priekšlikumu piemērot speciālu nodokļu režīmu taksometriem, ieviešot fiksētu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) avansa maksājumu 286 eiro apmērā par automašīnu, tādējādi atsakoties no iepriekšējā priekšlikuma par avansa patentmaksas ieviešanu nozarē.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis stāstīja, ka, ņemot vērā augsto ēnu ekonomikas īpatsvaru taksometru nozarē, kā arī to, ka pašreiz darbaspēka nodokļi gan tiek aprēķināti, bet tos no uzņēmumiem ir problemātiski piedzīt, plānotais speciālais nodokļu režīms taksometriem paredz ieviest fiksētu VSAOI avansa maksājumu 286 eiro apmērā par automašīnu.

Tas nozīmē, ka par attiecīgo mēnesi par visiem uzņēmuma darbiniekiem VSAOI tiks aprēķinātas vispārējā kārtībā. Samaksāto avansu attiecinās pret vispārējā kārtībā aprēķinātajām VSAOI.

"Ja aprēķinātās VSAOI būs lielākas nekā samaksātais avansa maksājums, uzņēmumam būs trūkstošās VSAOI jāpiemaksā. Ja aprēķinātās VSAOI ir mazākas, piemēram, līdz šim reālās algas lielā mērā tiek slēptas, samaksātais avanss netiks atmaksāts," skaidroja Jarockis.

FM ieskatā norma stimulēs uzņēmējus uzrādīt izmaksātās darba algas. Attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nomaksu nosacījumi netiek mainīti, arī taksometru nozare IIN maksā vispārējā kārtībā.

Par šo priekšlikumu FM pārstāvji diskutējuši ar uzņēmēju organizācijām Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes budžeta un nodokļu apakšpadomē. Tiesa, par minēto priekšlikumu un VSAOI apmēru vēl tiks diskutēts valdībā nākamā gada budžeta kontekstā. Priekšlikuma ietekme uz sociālo budžetu vēl nav aplēsta.

Plānots, ka speciālais nodokļu režīms taksometriem stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Jau vēstīts - lai minimizētu ēnu ekonomiku taksometru nozarē attiecībā uz darbaspēka izmaksām un mazinātu konkurences kropļošanu, izmantojot darbaspēka nodokļu nemaksāšanas shēmas, iepriekš valdība atbalstīja iespēju ieviest avansa patentmaksu taksometru pārvadājumu nozarē. FM ierosināja noteikt šo avansa maksājumu 286 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!