Foto: F64
Sākot ar nākamo gadu no pensiju otrā līmeņa uzkrājumiem izmaksājamās pensijas aprēķinās pēc darba devēja faktiski nomaksātā, nevis deklarētā sociālā nodokļa apjoma – tas ļaus budžetā ietaupīt 4,5 miljonus latu, bet var izrādīties nepatīkams pārsteigums darba devēja apkrāptajiem darbiniekiem.

Valdības akceptētais taupības plāns paredz nākamā gada speciālajā budžetā ietaupīt 5,8 miljonus latu, no kuriem 1,3 miljonus latu iegūs, arī nākamgad "iesaldējot" pensiju indeksāciju.

Savukārt pārējo ietaupījumu iegūs, aprēķinot no otrā līmeņa maksājamās vecuma, invaliditātes un citas pensijas tikai pēc tā nodokļu apmēra, kas faktiski samaksāts par darbinieku.

Labklājības ministrija (LM) portālam "Delfi" skaidroja, ka reizēm darba devēji par saviem darbiniekiem nemaksā sociālo nodokli pilnā apjomā vai arī deklarē to lielākā apjomā nekā patiesie darbinieku ienākumi. Taču sociālās apdrošināšanas pakalpojumus iedzīvotājiem piešķir, balstoties uz personas apdrošināšanas kontā reģistrēto informāciju par viņa darba ienākumiem. Starpību pašlaik sedz no valsts sociālā budžeta.

Tāpēc no nākamā gada pensijas aprēķinās, ņemot vērā tikai faktiskās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ko veic darba devējs. Tā nākamgad sociālajā budžetā varēs ietaupīt 4,5 miljonus latu, aiznākamajā gadā - 6,9 miljonus latu, bet 2013.gadā - 16,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!