Foto: F64
Līdz šim dažādās tiesu instancēs apstrīdēti 155 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veikto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un soda naudu uzrēķini saistībā ar nekustamo īpašumu pārdošanu par kopumā 50 miljoniem latu, uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Kopumā laikā no 2007.gada līdz 2011.gadam ir veikti nodokļu auditi 320 fiziskajām personām, kuras veikušas darījumus ar nekustamajiem īpašumiem. Veikto nodokļu auditu rezultātā kopumā papildus iemaksai budžetā aprēķināts IIN, nokavējuma nauda un soda nauda 65,43 miljonu latu apmērā.

VID solīja noskaidrot, cik lēmumi par papildus IIN un soda naudu maksāšanu šobrīd ir pārsūdzēti VID ģenerāldirektorei.

21.jūlijā Satversmes tiesa (ST) pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma ierosināja lietu, kurā paredzēts vērtēt likuma prasību, kas paredz ar IIN aplikt ienākumus, kas gūti no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas bijis personas īpašumā mazāk par 12 mēnešiem.

VID skatījumā, līdz ar procesu ST tiesu judikatūra nekustamo īpašumu pārdošanas lietās var mainīties.

Līdz ar to VID paredzējis lūgt apturēt tiesvedības iepriekšminētajās 155 lietās, kurās ir pārsūdzēti VID veiktie nodokļu auditu uzrēķini saistībā ar nekustamo īpašumu darījumiem, līdz stāsies spēkā ST spriedums minētajā lietā.

VID norāda, ka patlaban pēc VID lūguma tiesvedība apturēta vienā administratīvajā lietā.

Administratīvā apgabaltiesa pieteikumā ST norādīja, ka apstrīdētā likuma par IIN norma tiek piemērota tādējādi, ka ienākums nav apliekams ar IIN arī tad, ja persona pārdod vairākus nekustamos īpašumus, kas bijuši tās īpašumā ilgāk kā 12 mēnešus.

Taču šāds regulējums apgabaltiesas ieskatā pieļautu vienlīdzības principa pārkāpumu pret personām, kas sistemātiski peļņas gūšanas nolūkā pārdod nekustamo īpašumu, reģistrējot saimniecisko darbību un maksājot nodokļus, vai pārdod kustamo mantu.

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa sacīja, ka ST paredzējusi vērtēt likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 9.panta pirmās daļas 19.punkta "c" apakšpunkta - 2001. gada 22.novembra likuma redakcijā - atbilstību Satversmes 91.pantam, kas garantē vienlīdzību likuma un tiesas priekšā.

Saeima ir uzaicināta līdz šā gada 20.septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir šā gada 20.decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!