Tautas partijas (TP) deputāti ierosina juridiskās personas īpašumā esošam nekustamajam īpašumam, kuru neizmanto saimnieciskajai darbībai, piemērot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi 3% no kadastrālās vērtības, informē TP Saeimas frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte.

TP iesniegtie grozījumi paredz, ka šī nodokļa likme varētu stāties spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

"Lai kompensētu budžeta ieņēmumus no nesaprātīgi ieviestā un nekavējoši atceļamā "dienesta auto nodokļa", TP piedāvā ieviest "spekulantu nodokli" 3% apmērā dzīvojamām telpām, kuras netiek izīrētas vai pārdotas, turot nesamērīgi augstas nomas vai pārdošanas cenas," informē TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.

Šobrīd, kad nekustamā īpašuma tirgus ir neaktīvs, spekulantu īpašumā ir liels skaits neapdzīvotu dzīvokļu. To cenas tiek turētas nepamatoti augstas, cerībā uz peļņu nākotnē. Daudzas jaunbūvētās ēkas stāv tukšas. Lai arī bankas ir atsākušas reklamēt hipotekāros kredītus, reāli izsniegto aizdevumu skaits ir minimāls, norāda TP.

Šobrīd liels daudzums dzīvokļu ir nonācis arī banku īpašumā. Piemērojot augstāku NĪN likmi juridisko personu īpašumā esošiem neizmantotiem mājokļiem, tiks veicināta cenas samazināšanās līdz pirktspējas līmenim un līdz ar to - nekustamā īpašuma tirgus aktivitāte. Vienlaikus tiks nodrošināti papildus ieņēmumi valsts budžetā un tas notiks, nevis paaugstinot nodokļa likmi ģimenēm par vienīgo mājokli, bet gan piespiežot vairāk maksāt tos, kuru īpašumā ir neizmantota dzīvojamā platība, norāda TP.

Tāpat TP uzskata, ka, piešķirot kredītus, līgumā turpmāk jābūt strikti noteiktam, ka kredīta ņēmējs par savām uzņemtajām saistībām bankai atbild tikai ar iegādāto īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!