Foto: PantherMedia/Scanpix

Tiem uzņēmumiem, kuriem krīzes laikā ir izveidojušies nodokļu parādi, būs iespēja pieteikties nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai, paredz Saeima ceturtdien trešajā un galīgajā lasījumā atbalstītais Nodokļu atbalsta pasākuma likums.

Deputātu atbalstītais likums paredz pagarināt līdzšinējo nodokļa parāda samaksas termiņu un nosaka nodokļu maksātāju loku, kuri varēs pieteikties šiem pasākumiem. Nodokļu atbalsta pasākumu varēs izmantot tie uzņēmumi, kuriem parādi radušies līdz pagājušā gada 1.septembrim.

Tiem nodokļu maksātājiem, kuri būs samaksājuši nodokļu pamatparādu un soda naudu 10% apmērā līdz noteiktajam datumam, būs iespēja dzēst visu nokavējuma naudu un soda naudu 90% apmērā, ja tāda nodokļu maksātājam tikusi aprēķināta. Šim atbalstam varēs pietiekties arī tie uzņēmumi, kam pasludināts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process vai ierosināts tiesiskās aizsardzības process, paredz jaunais likums.

Nodokļu atbalsta pasākums būs vienreizējs pasākums. Paredzēts, ka uzņēmēji atbalsta pasākumam varēs pieteikties trīs mēnešus, sākot no 1.septembra, norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V).

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju patlaban uz atbalstu var pretendēt aptuveni 110 tūkstoši nodokļu maksātāju.

Likumprojekts arī paredz līdzšinējo nodokļa parāda samaksas termiņu, kas ir 18 mēneši, pagarināt līdz pat 60 mēnešiem atkarībā no nodokļu parāda summas.

Šis nodokļu atbalsta pasākums ir viens no ēnu ekonomikas apkarošanas plānā iekļautajiem pasākumiem, lai veicinātu nodokļu maksāšanu un samazinātu nodokļu maksātājiem parādu slogu.

Par likumprojektu ceturtdien balsoja visi 88 klātesošie Saeimas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!