Foto: F64
Valsts kontroles (VK) budžets jaunajā gadā pieaugs par pusmiljonu eiro, informēja VK.

Jaunajā gadā VK plāno būtiski palielināt darba apjomu finanšu revīzijās, lai, sākot ar 2016.gadu, sniegtu atzinumu ne tikai par pārskatu pareizību, bet arī par tajos iekļauto darījumu likumību un lietderību. Iestāde plāno panākt, ka ar katru VK izlietoto eiro tiek nodrošināta piecu eiro atdeve samazinātu nelietderīgu budžeta izdevumu vai palielinātu ieņēmumu izteiksmē.

"Lai to nodrošinātu, nepieciešams palielināt augstākā līmeņa profesionāļu – vecāko valsts revidentu – īpatsvaru revīzijas personālā. Šobrīd tie ir 19%, bet mērķis un nepieciešamība ir 30%," norāda VK.

Salīdzinot VK darbinieku atlīdzību ar citām institūcijām, VK secinājusi, ka tās darbinieku atlīdzība nav konkurētspējīga un ir pat par 35% zemāka. Tāpēc papildus piešķirtais finansējums paredzēts augstākās kvalifikācijas revīzijas personāla piesaistīšanai un motivēšanai.

"Nekonkurētspējīgais atalgojums ir galvenais iemesls arī tam, ka Valsts kontrole nespēj piesaistīt nepieciešamos speciālistus no ārpuses. Papildu finansējums dos iespēju aizpildīt esošās štata vietas, kuras šobrīd nav aizpildītas tieši tā iemesla dēļ, ka potenciālie darba ņēmēji nav gatavi uzņemties Valsts kontroles prasīto atbildību par atlīdzību, ko Valsts kontrole spēj piedāvāt. Tādējādi papildu štata vietas netiks radītas, bet noņemta slodze no darbiniekiem, kuri pašreiz veic 1,5-2 cilvēku darbu," finanšu izlietojumu skaidro VK.

Piešķirts papildus finansējums pilnībā neatrisinot atalgojuma konkurētspējas jautājumu, tāpēc VK uzsvaru likšot uz esošo zemāka līmeņa darbinieku izaugsmes novērtēšanu, pēc ikgadējās darba izpildes vērtēšanas pārskatot kvalifikācijas pakāpi un nosakot pakāpei atbilstošu mēnešalgu. Salīdzinot valsts revidenta un vecākā valsts revidenta mēnešalgas, algas pieaugums pie paaugstināšanas amatā varētu būt vidēji par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!