Foto: Shutterstock
Latvijā saglabās esošos ģimenes valsts pabalstus un noteiks ikmēneša piemaksas, ņemot vērā ģimenē audzināmo bērnu skaitu, par kuriem tiek saņemts ģimenes valsts pabalsts, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Paredzēts, ka piemaksas apmēru par diviem bērniem noteiks 10 eiro mēnesī, par trīs – 66 eiro, par četriem – 116 eiro, par pieciem – 166 eiro, par sešiem – 216 eiro, par septiņiem – 266 eiro, bet par astoņiem un vairāk bērniem piemaksas apmērs sasniegs 316 eiro mēnesī.

Turpmāk plānots saglabāt esošo pabalsta piešķiršanas kārtību, ņemot vērā visus pabalsta saņēmēja bērnus, un apmērus, proti, par pirmo bērnu ģimenes valsts pabalsts joprojām būs 11,38 eiro mēnesī, par otro – 22,76 eiro, par trešo – 34,14 eiro un tā tālāk.

Grozījumi attiecībā uz ģimenes valsts pabalstu paredz izslēgt normu, kas nosaka, ka ģimenes valsts pabalstu nepiešķir par bērnu, kas uzņemts profesionālās izglītības programmās un saņem stipendiju.

Deputāts Imants Parādnieks (NA) iesniedza priekšlikumu, kas paredz, ka ģimenes valsts pabalsts būtu jāmaksā arī par 19 gadus veciem jauniešiem, ja viņi turpina iegūt vidējo izglītību. Šis priekšlikums guva komisijas atbalstu. Pašlaik likumā noteikts, ka pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Par likumprojektu Saeimai vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.

Plānots, ka piemaksas sāks izmaksāt ne vēlāk kā līdz nākamā gada 30. aprīlim.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien noslēgs darbu pie 2018. gada budžeta pirms izskatīšanas Saeimā galīgajā lasījumā. Budžeta komisija darbu pie Saeimas deputātu un ministriju priekšlikumu 2018. gada budžetam izskatīšanas sāka jau pirmdien un turpināja otrdien.

Jau ziņots, ka Budžeta komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 400 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi. Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 300 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas visas parlamenta frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisija nosūtīja atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam (MK). Valdība ceturtdien noraidīja visus deputātu papildu finansējuma priekšlikumus 2018. gada budžetā.

Tomēr valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu palielināt finansējumu internātskolu darbības nodrošināšanai. Valdība arī atbalstīja priekšlikumu pārdalīt 1 688 021 eiro, lai palielinātu Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta un Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai 2018. gadā paredzēto finansējumu.

Plānots, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2018. gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2018., 2019. un 2020. gadam" un 28 pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 22. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!