Foto: Publicitātes foto
Kvalificēts elektroniskais paraksts ir drošs. Ar šādu pieņēmumu dzīvojam, kas arī atbilst patiesībai. Un tomēr - elektroniskais paraksts var būt nederīgs, tāpēc to ir nepieciešams pārbaudīt. Īpaši, ja ir runa par darījumiem, kas tiek slēgti attālināti un par lielām summām.

Elektroniskā paraksta derīgumu var pārbaudīt ar validācijas pakalpojumu. Tas nodrošina lielāku pārliecību, ka visu pušu elektroniskie paraksti un elektroniskie zīmogi, kas ir uz dokumenta, ir patiesi derīgi. Saskaņā ar eIDAS regulu, kas visā Eiropas Savienībā nosaka elektroniskā paraksta un elektroniskā zīmoga izsniegšanas un lietošanas noteikumus, validācija ir papildus pakalpojums. Validējot elektroniskos parakstus un elektroniskos zīmogus, ir iespējams noskaidrot, vai paraksts un zīmogs ir bijuši derīgi no to izveides līdz validēšanas brīdim.

"Dokobit" portāls 2020. gadā izturēja akreditētu auditoru pārbaudes, kļūstot par vienu no nedaudzajiem eIDAS sertificētajiem kvalificētajiem elektronisko parakstu un elektronisko zīmogu validēšanas pakalpojumu sniedzējiem pasaulē. Tas nozīmē, ka kvalificēti uzticamības pakalpojumu sniedzēji faktiski uzņemas atbildību par validācijā sniegtajiem rezultātiem.

Kvalificēts vai nekvalificēts - kāda ir atšķirība?

Kvalificēts validācijas pakalpojums atbilst eIDAS noteikumu prasībām un šī pakalpojuma sniedzējam ir jānodrošina, piemēram, kriptogrāfiskās paraksta vai zīmoga pārbaudes veiksmīgums, iespējami ierobežojumi attiecībā uz parakstiem un zīmogiem, kā arī parakstītāja autentifikāciju. Validācijas pakalpojuma sniedzējs apliecina, ka tā tiek veikta, pamatojoties uz eIDAS regulējumu un ETSI standartiem.

Nekvalificēts validācijas pakalpojumu sniedzējs nav veicis oficiālu procesu, kas nepieciešams, lai nodrošinātu atbilstību eIDAS prasībām. Tas nozīmē, ka validācijas tiek veiktas bez validācijas politikas un par sniegtajiem rezultātiem netiek piemērota nekāda atbildība. Tāpēc gadījumā, ja tiesā ir strīds un kā pierādījums tiek iesniegts nekvalificēta pakalpojumu sniedzēja validācijas ziņojums, mēģinot pierādīt, ka noteiktā laikā paraksti vai zīmogi bija derīgi, tas tiktu apšaubīts. Lēmums tiktu pilnībā atstāts tiesneša ziņā.

Dažkārt dažādi validācijas rīki uzrāda atšķirīgus rezultātus – viens uzrāda, ka paraksti ir derīgi, bet otrs – ka tie nav derīgi. Šādi rezultāti mēdz izraisīt jautājumus par to, kuram pakalpojumu sniedzējam un rezultātam uzticēties. No šī brīža jebkurš "Dokobit" portāla lietotājs var pilnībā uzticēties portāla likumīgajiem validācijas rezultātiem, pat, ja citās sistēmās redzams citādāks rezultāts.

Dažādi atbildības līmeņi

Kā kvalificēts uzticamības pakalpojumu sniedzējs "Dokobit" ir pilnībā atbildīgs apstiprināšanas rezultātiem. Tāpēc tikai šeit iespējama atbildības garantēšana pretrunu gadījumā. Tas nozīmē, ka iespējams izvēlēties starp dažādiem atbildības nodrošināšanas līmeņiem atbilstoši savām vajadzībām. Portālā ir divi līmeņi - pamata atbildība un palielinātā atbildība.

Pamata atbildība ir piemērota, ja pietiek ar minimālu garantiju. Parasti to izmanto gadījumos, kad parakstu vai zīmogu derīgums visticamāk neizraisīs strīdus. Pamata atbildības validācijai segums ir līdz 100 eiro par katru validēšanas ziņojumu. Klientam tā ir bezmaksas iespēja, kas ir pieejama jebkurā laikā.

Palielinātā atbildība ir piemērotāka, ja nepieciešams vairāk pārliecības par parakstu vai zīmogu derīgumu. Parasti tas ir gadījumos, kad dokumentiem ir lielāka vērtība. Palielinātas atbildības validācijai atbildības segums ir 10 000 eiro par katru validācijas ziņojumu. Šī iespēja ir pieejama tikai plānu "Bizness" un "Uzņēmums" lietotājiem. Un katra šāda palielinātas atbildības validēšana maksā 0,50 eiro. Taču vienmēr ir iespēja izvēlēties arī pamata atbildību. Piemēram, saņemtā atvaļinājuma pieteikuma validācijai visticamāk pietiks ar pamata atbildību. Taču, validējot parakstīto ieguldījumu līgumu, vajadzētu validēt dokumentu ar palielinātas atbildības iespēju. Validācijas atbildības līmeni iespējams izvēlēties ik reizi, kad nepieciešams validēt dokumentu.

Gadījumā, ja nepieciešama vēl nopietnāka atbildība par validācijas ziņojumu, plāna "Uzņēmums" lietotājiem saskaņā ar atsevišķu līgumu ir pieejama "Premium" atbildība par summu līdz 100 000 eiro. Sazinies ar "Dokobit" un uzzini vairāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!